Gör din valpträning enklare och roligare genom att förstå att din valp försöker komma i kontakt med dig på fler sätt än genom att skälla eller vifta med svansen. Din valp försöker också kommunicera med sina öron, tassar, svans, mun med mera och din valpundervisning och vardagen med din hund kommer i stor utsträckning att bli roligare.
Här är några riktlinjer för några grundläggande kroppsspråk hos din hund och dess betydelse:
Dominant – Ofta har en dominant hund öronen direkt uppåt eller framåt, munnen lite öppen eller stängd, ögonen vidöppna eller tittar intensivt, kroppen står stel och hög med kanske upplyfta hackor och svansen ut från kroppen stel eller uppumpad. Ett lågt och aggressivt skällande kan ofta förväntas.
Vänlig – En vänlig hund har upphöjda öron, öppna och vaksamma ögon, en lugn mun, hela bakdelen eller svansen viftande och kanske gnäller, ylar eller ger ifrån sig små skällande ljud.
Lekfull – En böjd ställning med viftande svans antyder ”kom, låt oss leka”.
Underordnad – En hund med öronen ordentligt bakåt, ögonen stängda och tassarna upplyfta visar överdriven underkastelse. Hunden är inte på gott humör men visar att den inte kommer att attackera.
Aggressiv – En aggressiv hund har öronen packade bakom som rör huvudet, ögonen smalnar av eller testar, kroppen är på kant, munnen är öppen för att visa tänderna och svansen hålls ut från kroppen och rufsas upp om möjligt. Growls eller ylle är vanligt.
Orolig – Snabbt skällande tillsammans med ylande, öronen ihoppressade och nackhåren upplyfta betyder ”jag är orolig” eller ”något är fel”.
Rädsla – En hund visar rädsla med en sänkt hållning, svansen nedåt eller nedlagd på undersidan, en böjd rygg, tittar eller vänder på huvudet även som visar det vita i ögonvitorna och förstorade pupiller. Hundar skäller ofta av rädsla, särskilt om de befinner sig på ett trångt ställe, är instängda eller fastspända.
Stressad – En hund som är stressad har ofta öronen nedåt och bakåt, munnen är vidöppen och läpparna dras bakåt med snabb andning. Även svansen sätts ner, axlarna sänks, böjs framåt, nervositet i attityden och den kommer nästan säkert att skaka.
Nu när du vet mer om vad din valp gör allt för att säga till dig om hur han känner sig eller vilken sinnesstämning han har, försök att ta hänsyn till detta när du tränar och i det dagliga livet.
Vid valpträning bör din hund när den sitter visa att den är på ett lyhört eller busigt humör när den sitter. Om han visar att han är kommenderande kan du dra slutsatsen att han kanske inte tar dig uppriktigt eller är obstinat och du måste troligen vara mer kraftfull.
Ett lite underdånigt beteende är inte dåligt eftersom det innebär att han vet att du har befälet.
Om din valp visar sig vara stressad, skräckslagen, orolig eller till och med fientlig måste du avbryta undervisningen och trösta din hund på en gång. Om du har undervisat i mer än 15 minuter ska du avbryta och ta en paus. När du kommer tillbaka tar du det lugnare eller börjar på ett annat sätt.
Använd din medvetenhet även i vardagen. Titta på din valp under olika omständigheter och du kommer snart att få reda på vad han tycker om och hatar eller hur hans sinnestillstånd ser ut. Du kan sedan vidta åtgärder för att ge honom mer av det han tycker om och mer uppmuntran, trygghet och undervisning under omständigheter som han tycker är mer komplicerade.