Afrikansk tjocksvansgecko – Så tar du hand om reptilen


Den tjocksvansade geckon (Hemitheconyx Caudicinctus) kommer ursprungligen från Västafrika och har stadigt gjort sig gällande inom sällskapsdjurshandeln som en favorit bland reptilentusiaster. De har ännu inte uppnått leopardgeckons ryktbarhet eller popularitet, men de vinner mark! Dessa små killar når en genomsnittlig längd på 8-10 tum och kan hålla dig sällskap i 15 år.

Dessa lättskötta reptiler gör husdjursvården enkel eftersom de kräver lite utrymme och underhåll. Den västafrikanska tjocksvansgeckon som helhet har acklimatiserat sig väl till att hållas i fångenskap och är i allmänhet mycket vänliga och fogliga; dock kommer vildfångade exemplar in i djuraffärer från tid till annan och är inte glada över det! De låter dig mer än gärna veta det genom att nafsa dina fingrar…

Se alltid till att fråga om den ödla du är intresserad av är uppfödd i fångenskap! En afrikansk gecko med fet svans som är uppfödd i fångenskap tenderar att vara bättre uppförd och har mindre chans att hysa parasiter 🙂

Boende

Om du har begränsat utrymme fungerar ett akvarium på 10 gallon utmärkt. Den behöver inte ha en glidande nätbotten, men jag skulle rekommendera det. Västafrikanska tjocksvansgecko har inga klätterkuddar på fötterna, så syftet är inte att hålla dem inne. Det är för att hindra din nyfikna katt från att upptäcka ett välsmakande mellanmål!
Ett akvarium på 20 gallon är idealiskt, och du kan säkert hålla två i den här storleken på hägnet. Undvik att hålla mer än en hane i en bur eftersom de kommer att slåss och skada, eller ännu värre, döda varandra. Honorna kommer i allmänhet att komma överens ganska bra. Djurbutiker säljer vanligtvis honor, men se till att fråga så att du vet vad du får.

Det finns fyra huvudkomponenter för en effektiv inhysning av den västafrikanska tjocksvansgeckon:

  • Två gömställen.
  • Ett grunt vattenfat.
  • Ett lämpligt substrat (tidningspapper är bra).
  • En värmekudde under akvariet.
  • Placera två gömställen i motsatta ändar av höljet. Placera värmekudden under den ena sidan av akvariet och vattenskålen på den andra sidan. Vi tillhandahåller gömställena för att ge en känsla av trygghet. En stressad reptil som känner sig sårbar och stressad kommer inte att vara frisk länge.

Reptiler behöver en värmekälla för att hjälpa dem att värmereglera, så det är där som värmaren under tanken kommer in (även känd som en värmekudde). Den ände av tanken som vi placerar den under kallas den varma änden av höljet. Det gör det svårt för dem att smälta sina måltider och fungera ordentligt om de inte har möjlighet att indirekt reglera sin temperatur.

Substratet är mycket viktigt. Undvik att använda något sandigt, dammigt eller starkt luktande. Det kan orsaka andningssvårigheter och göra din tjocksvansgecko sjuk. Substrat som är för litet i storlek (sand eller små träflisor) kan råka bli inmundigat av misstag.

Detta kallas impaktion och kan döda ditt husdjur! Jag skulle inte ens använda de reptilsandprodukter som påstår att de förhindrar impaktion. Det har visat sig att inte ens dessa är helt smältbara.

Det bästa substratet enligt min mening är tidningspapper. Visst, det ser hemskt ut och jag är medveten om att geckos inte kan läsa, men det är verkligen bekvämt.

Om du vill få ditt hölje att se lite mer naturligt ut kan du kanske vara intresserad av att köpa lite aspspån. Varje djuraffär som är värd att besöka har några till salu.

Efter att akvariet är inrättat är det bara att plocka upp bajs varannan dag och göra en grundlig rengöring med några månaders mellanrum. En del blekmedel och 25+ delar vatten är mycket effektivt.

Uppvärmning, belysning och fuktighet

Temperaturer på 80-85 grader Fahrenheit på dagen och 75-80 grader på natten är idealiska. Generellt sett räcker det med rumstemperatur kompletterat med en värmekudde under tanken som täcker 1/3 av höljet.

Den västafrikanska tjocksvansgeckon kräver ingen speciell belysning eller ultraviolett ljus. De är mer aktiva under kvälls- och nattetid, så de är inte beroende av direkt värme från solen. Ett UV-ljus kan inte skada, men det finns få bevis för att det gör det.

Du kan bli övertalad att köpa en värmesten i stället för en värmekudde, men jag vill uppmana dig att motstå frestelsen. Värmeklippor har en tendens att bli för varma i vissa områden. Koncentrationen av värme kan vara tillräcklig för att döda eller allvarligt skada en gecko.

Korrekt luftfuktighet kan mycket lätt upprätthållas genom att man en gång dagligen sprayar inhägnaden med en vattenflaska. Detta borde vara tillräckligt för att hjälpa dem att fälla, men om du har problem med att fälla finns det något annat du också kan göra. Du kanske vill skapa en fuktskjulbox genom att packa ett gömställe med mossa och dimma det dagligen. Du kan göra fuktgömman av en tom tupperware-behållare om du vill!

Utfodring

Du kan säkert utfodra en mängd olika insekter, inklusive men inte begränsat till syrsor, mjölmaskar och vaxmaskar. Syrsor har visserligen inget stort näringsvärde, men kan ge din gecko motion. För att göra dem lite mer lämpade för konsumtion kan du magra dem i 24 timmar genom att erbjuda syrsorna någon form av syrenfoder.
Kom ihåg att du är vad du äter och den afrikanska tjocksvansgeckon är inget undantag! Du vill se till att din reptil äter hälsosamma livsmedel. Att mata dem i tarmarna hjälper till att göra måltiden så mycket mer tillfredsställande.

Erbjud babytjocksvansgeckos mat två gånger dagligen, ungdomsfoder dagligen och vuxenfoder varannan dag. du vill damma matvaror med ett lämpligt vitamintillskott en gång i veckan utöver gut loading. Mata alltid mat som är mindre än din geckos huvud som en allmän riktlinje för geckos sällskapsdjur, och ta bort oätna insekter inom tjugo minuter. Syrsor kan vara särskilt irriterande och stressande för en ödla att hantera när de kryper över hela kroppen. Om syrsan är tillräckligt hungrig kan den försöka gnaga på din gecko!

Lämna en kommentar