Skötsel av en dossköldpadda

Den vanligaste varianten av dossköldpadda är en underart från Nordamerika, så den här artikeln fokuserar på deras skötsel, men andra arter av dossköldpadda från andra länder har mycket likartade krav på skötsel. Innan du bestämmer dig för om skötsel av sällskapssköldpaddor är något du är intresserad av, bör du ta hänsyn till att detta är ett livslångt åtagande. Vissa av dessa sköldpaddor kan leva upp till ett sekel! Det vill säga 100 år! De flesta blir omkring 40 år.

Boende

Boende är förmodligen inte den rätta termen för denna rubrik eftersom dessa sköldpaddor inte mår särskilt bra hälsomässigt i inomhusmiljöer. Du måste verkligen ha ett utomhushägn eller en rymningssäker gård som de kan ströva omkring på för att hålla dem friska.

En sak som måste beaktas är ditt klimat. Dessa sköldpaddor verkar trivas bäst i klimat som inte är för varmt och inte för kallt. Om du bor mitt i Afrikas hetaste öken eller nära nordpolen bör du kanske överväga ett annat husdjur.

En korrekt skötsel av dossköldpaddor kräver att du ger dem rätt fuktighet och platser att gömma sig från rovdjur, även om de går fritt omkring i din trädgård. Du kan ge dem effektiva gömställen i och runt dina rabatter eller din trädgård genom att vända på krukor och skära ut öppningar som är tillräckligt stora för att de ska kunna dra sig tillbaka.

Dessa improviserade gömställen kan kläs med någon typ av reptilspecifik mossa som du hittar i djuraffären. Du bör dagligen spraya dessa områden med vatten från en dimflaska.

En vattenskål som är tillräckligt djup för att de ska kunna bada i bör tillhandahållas. Flera vattenskålar runt om på gården skulle vara idealiskt.
sköldpadda som husdjur

Vinterns inaktivitet

Om det blir kallt där du bor under vintern kommer din sköldpadda troligen långsamt att sluta äta och bli mycket mindre aktiv. Detta är ett tecken på att förhållandena blir allt svårare för den att klara av. Det är naturligt att den vill gå i dvala.

De bör gräva ner sig i jorden för att vänta ut de ogynnsamma svalare månaderna i en djup sömn. Det är viktigt att du upptäcker var han har för avsikt att gräva ner sig så att du kan titta till honom då och då. Han behöver fortfarande få sitt hölje besprutat för att upprätthålla luftfuktigheten så att hans hud inte torkar ut.

Om din sköldpadda ser sjuklig ut ska du inte låta den bli inaktiv under vintern. Det är troligt att han inte kommer att överleva. Ta med honom till en veterinär som är specialiserad på reptiler för att avgöra vad som är bäst att göra.

Utfodring

Om du har adopterat en ung sköldpadda har du kanske märkt att den har en större aptit på krypande djur som daggmaskar och sniglar. Detta är normalt för dem att vara främst köttätande vid ung ålder.

Med tiden kommer de att uppskatta frukter som äpplen, bananer och jordgubbar. Jag har också känt sköldpaddor som var särskilt förtjusta i torr hundmat och spenatblad. Unga sköldpaddor behöver matas dagligen, medan vuxna sköldpaddor är beroende av att du matar dem varannan dag.

Om din sköldpadda har fri tillgång till din gård eller trädgård får du inte spruta bekämpningsmedel mot insekter. De är förtjusta i och särskilt angelägna om att jaga sniglar, sniglar, daggmaskar och syrsor som tilltugg. Din sköldpadda kan drabbas av en hemsk, hemsk död om den äter smittade insekter 🙁

Slutsats

En dossköldpadda är ett underbart husdjur som kan erbjuda dig ett livslångt sällskap när du är ute på gården eller i trädgården. De är inte gosiga som en hund, så de är inte bra husdjur i det avseendet, men de kompenserar för det med sin personlighet när du väl lär känna dem.

Om du hanterar din sköldpadda ska du se till att tvätta händerna ordentligt för att minska risken för att smittas av Salmonella. Det är redan en mycket låg risk till att börja med, men bättre att vara på den säkra sidan än att vara ledsen!

Lämna en kommentar