Skötsel av grön anolis – Vad du behöver för att ta hand om en reptil

Det finns mer att göra med skötseln av grön anolis än vad som först kan synas. Den gröna anolisen, även känd som Anolis caroliensis, är en av de mest förekommande reptilerna i sällskapsdjurshandeln. Grön anolis är hemmahörande i sydöstra USA och kan bli upp till cirka 8 tum långa.

Dessa sköra små ödlor är utan tvekan så populära bland förstagångsreptilägare eftersom de har en så låg prislapp. Det är mycket missvisande eftersom deras behov i fångenskap är ganska komplexa och kräver en betydande investering i utrustning för en så ”billig” ödla. De dör mycket snabbt om de inte får rätt vård.

Man kan hävda att de dör snabbt ändå eftersom de flesta gröna anolisbestånd är fulla av parasiter. Sanningen är att ingen vill gå igenom besväret att avmaska en så billig reptil. Räkna med att din anolis lever mellan 3-5 år. Vissa når 6-10+ år när de är ordentligt skötta och fria från parasiter.

Denna reptil är något man bör vara intresserad av om man vill ha något vackert att titta på. De klarar sig inte så bra vid hantering, och olyckliga ägare har själva upptäckt att svansen lätt bryts av.

Boende

Eftersom en grön anolis är relativt litet och billig brukar de flest köpa 3-4 stycken. Ett terrarium på 76 liter med en glidande och låsbar nätskiva bör vara ett lämpligt ställa att husera dessa. De här små killarna är skickliga flyktkonstnärer! Den här arten har verkligen en förkärlek för att klättra. Det skulle vara en bra idé att tillhandahålla så många säkra grenar och buskar som möjligt.

Två lämpliga substrat är tidningspapper och kokosfiber. Tidningen är lättast att städa upp efter och billigast att skaffa, men kokosfiber är mycket mer estetiskt tilltalande och bidrar till att upprätthålla luftfuktigheten.

Det finns några saker du behöver innan du tar hem dina gröna anolisar:

 • Lämplig inhägnad
 • Klättrande grenar
 • Ett lämpligt substrat (tidningspapper eller kokosfiber).
 • Fullspektrumbelysning UVA/UVB
 • Lampor för att sänka sig
 • Värmare under tanken (valfritt)
 • Grunt vattenfat
 • Digital termometer
 • Lämpligt damm av vitamintillskott
 • Se till att plocka upp bajset när du ser det. Det är en bra idé att rensa ut höljet helt och hållet och rengöra det med en lösning av 1 del blekmedel och 25 delar vatten ungefär en gång i månaden för att förhindra att bakterier bildas.

Uppvärmning, belysning och fuktighet

Eftersom reptiler är beroende av sin omgivning för att reglera sin temperatur måste vi tillhandahålla en temperaturgradient. Solbelysningen och fullspektrumbelysningen bör placeras utanför buren så att anolisen inte kan bränna sig på lamporna.

Solbelysningen bör ligga på tomgång runt 90 grader Fahrenheit, och hela inhägnaden bör ligga på mellan 70 och 80 grader Fahrenheit under dagen, med en temperatursänkning till inte lägre än 68 grader Fahrenheit på natten. Vissa djurhållare gillar att använda värmekuddar under akvariet med denna art. Detta är helt upp till dig. De flesta anolisar klarar sig bra utan.

Fullspektrumbelysning UVA och UVB bör tillhandahållas så att din reptil kan syntetisera vitamin D3. Utan denna form av artificiellt solljus skulle den gröna anolisen få sköra ben. Detta tillstånd är vad vi kallar metabolisk skelettsjukdom och det har krävt många reptiler tidigare. Se till att byta ut lampan var sjätte månad eftersom de förlorar sin effektivitet med tiden.

En korrekt skötsel av grön anolis kräver en hög luftfuktighet. Du bör dimma inhägnaden dagligen för att förbereda dina ödlor för ömsningsprocessen.

Mat! Vad äter de?

Acceptabla födoämnen är följande:

 • Syrsor
 • Mjölmaskar
 • Vaxmaskar
 • Den gyllene regeln för skötsel av grön anolis är att aldrig mata en insekt som är bredare än ödlans huvud. Vi vill se till att maten inte fastnar någonstans!

Alla insekter bör dammas lätt i ett lämpligt vitaminpulver. Detta pulver finns att köpa i de flesta djuraffärer.

Utöver vitaminpudring bör födoämnena få ett näringsrikt foder. Kom ihåg att du är vad du äter och samma sak gäller för reptiler. De flesta affärer säljer en typ av syrenfoder för att göra 24 timmars tarmfyllning trevlig och enkel.

Se till att ta bort alla insekter som din anolis inte äter. De tenderar att tugga på ödlor på sin fritid och smutsa ner allt rent vatten de kan hitta. Jag hoppas att den här skötselguiden till grön anolis har besvarat alla frågor du kan ha haft. Lycka till!

Lämna en kommentar