Hamster som husdjur – Så tar du hand om den


Att ta hand om en hamster är både enkelt och lätt. De är särskilt bra husdjur för barn eftersom de vanligtvis är ganska fogliga när de väl lär känna dig, och de kräver lite underhåll. De söta nallebjörnshamstrarna i djuraffären kanske vinner ditt hjärta, men det är den låga underhållsnivån som gör affären avgörande. Om du är förälder vet du att när du köper ett husdjur till ditt barn kommer det sannolikt att bli ditt ansvar, även om din unge lovat att göra allt arbete!

Allmänt om Hamstervård

Dvärghamstrar är sociala och kan hållas tillsammans, men de är undantaget från regeln. Hamstrar är generellt sett solitära djur och bör hållas åtskilda från varandra. De kan och kommer att slåss till döden.

Innan du bestämmer dig för att skaffa en hamster är det något jag bör varna dig för. Hamstrar är nattaktiva, vilket innebär att de är mest aktiva på natten. Om du är en lätt sovande person kanske en hamster inte är ett husdjur för dig. Låt inte den här lilla aspekten av hamstervård som husdjur skrämma bort dig. Ljudet är verkligen inte så farligt! Ärligt talat 🙂


Grundläggande krav


Bur

Du kan använda en standardtrådsbur med en plastbotten eller helt enkelt en tio gallon tank med en trådnätstopp räcker. Vissa tar det ett steg längre och köper en hamsterbur med alla roliga tunnlar. Alla dessa skulle fungera utmärkt, men tänk på att det kan vara tidskrävande att rengöra vissa av de fina tunnelburarna.

Ströbäddning

De typer av strömedel som jag skulle rekommendera är strimlat papper eller aspspån. Nyckeln är att hitta ett strömedel som är absorberande. När jag säger strimlat papper menar jag det som finns i djuraffären och som är speciellt framtaget för hamstervård. Du kommer att känna igen det när du ser det. Det brukar finnas en riktigt söt bild på en gnagare på framsidan.

Jag skulle inte rekommendera att man använder papper från pappersförstöraren. Det kan vara alldeles för dammigt och orsaka en del andningsproblem. Det är en bra idé att hålla sig borta från alla substrat som luktar starkt också. Exempelvis skulle tallspån lukta för starkt och kunna orsaka vissa andningsbesvär.

Skydd

En ofta försummad, men förmodligen viktig del av hamstervården är gömman. Ett gömställe är bara ett område där hamstern kan dra sig tillbaka och ”gömma sig”. Det är bra för dem att ha en plats där de kan känna sig trygga och sova under dagen. Det bör minska stressen. Att vara utsatt i det fria innebär ofta att bli en måltid i det vilda. Husdjur har fortfarande ”vilda” instinkter som påverkar deras beteende.

Sandbad

Hamstrar använder sand för att rengöra sin päls så det är en bra idé att sätta ett sandbad i buren så att den kan göra det den naturligt skulle göra i det vilda. En glad sällskapshamster är en ren hamster! Jag rekommenderar att du köper speciell hamsterspecifik sand som finns i djuraffären. Om du skulle få sand från din bakgård kan den innehålla skadliga parasiter eller bakterier.

Träning

Du kan ha ett antal leksaker som hjälper till att hålla hamstern stimulerad och även uppmuntra till motion. Det finns många olika typer av leksaker, allt från klossar till ramper och allt däremellan. Dessa är inte avgörande, men är en bra idé.

Det är viktigt att ha hamsterhjul, särskilt för en bortskämd hamster som äter riktigt bra. De behöver inte gå ut och leta efter mat som de skulle göra i det vilda, så de behöver något sätt att gå ner i vikt. Brist på motion kan leda till en mycket överviktig hamster.

Ett annat populärt motionsmedel är hamsterbollen. Korrekt hamstervård kräver inte detta, men det är verkligen roligt att se dem springa runt i huset. Se till att du sätter ner dem på ett säkert ställe där de inte kan skada sig själva. Jag är ganska säker på att en hamster inte skulle gilla att hoppa med nerför en lång trappa eller att bli tagen av familjens katt.

Försök att hålla ett öga på dem! 🙂

Mat

De flesta använder i allmänhet bara den grundläggande hamstermat som säljs i de flesta djuraffärer, men det kan vara en bra idé att lägga till lite frukt och grönsaker i kosten då och då. Två gånger i veckan om det är möjligt skulle räcka bra. Vissa hamstrar verkar till exempel vara väldigt förtjusta i morötter och sallad. Jag har till och med hört talas om att de unnar sig lite hårdkokta ägg som en speciell behandling.

Jag skulle inte rekommendera att du matar din hamster med isbergssallat, eftersom det mestadels bara är vatten med mycket litet näringsvärde. Frukt du bör undvika specifikt är körsbär eftersom de kan orsaka magbesvär. Det är bäst att du konsulterar din veterinär om du är osäker på om en frukt eller grönsak du valt är säker. Ge aldrig din hamster choklad. Det smakar gott för oss, men det är mycket dåligt för dem!

Vatten

Vatten bör tillhandahållas i en vattenflaska eftersom den inte kan tippas omkull och detta förhindrar att hamstern bajsar i sitt dricksvatten. Det är viktigt att vatten alltid finns lättillgängligt. Det är den mest grundläggande principen för skötsel av sällskapshamstrar, eller för övrigt för alla andra sällskapsdjur. Vatten är livet!

Rengöring

Se till att plocka upp hamsterns bajs dagligen om möjligt. En ren miljö är avgörande för hamstervård. Det är

Lämna en kommentar