Hur är marsvin som husdjur?

Vi tar upp det här ämnet i den här artikeln. I slutändan ska du kunna bilda dig en uppfattning om huruvida ett marsvin är det bästa husdjuret för dig eller inte.

Marsvin kan vara riktigt bra husdjur om du gillar mindre djur. De brukar leva fem till sju år, vilket är längre än vissa andra mindre husdjur som hamster, mus eller gerbil.

Om du är osäker på om ett marsvin skulle vara ett bra husdjur för antingen dig själv eller din familj kan du fortsätta läsa. Vi kommer att ge dig den bästa informationen om dessa söta miniatyrvarelser för att hjälpa dig att avgöra om ett marsvin skulle kunna komplettera din familj.
Om marsvin

Först och främst tror jag att det är viktigt att veta att dessa små djur har ett mycket missvisande namn. För det första är de inte minigrisar och är inte heller släkt med grisar överhuvudtaget. För det andra kommer de inte från Republiken Guinea utan från Anderna i USA. Det är fortfarande osäkert hur de har fått sitt namn.

Det vetenskapliga namnet på marsvin är ”Cavia porcellus”. De är också kända som tama marsvin, cavy eller domestic cavy. Namnet ”cavy” eller ”cavies” kommer från den familj av gnagare som de tillhör, Caviidae. Denna familj omfattar flera arter av gnagare som är inhemska i Sydamerika, till exempel marsvin, vilda kaviarer och capybara.

I likhet med illrar finns de marsvin som vi känner till och ser i djuraffärer inte fritt i naturen. Många tror att de är den domesticerade formen av Cavia tschudi (montanmusslor). Därför är inte de tama marsvinens förfader grisar utan en art av caviid gnagare som lever i höga bergsområden.

Marsvinen domesticerades och uppföddes ursprungligen som en källa till föda. Numera är de populära husdjur, men tyvärr fortsätter man att odla dem för köttets skull i vissa områden i världen.
De tilltalande egenskaperna hos en marsvin

Marsvin är husdjur som har ett mycket avslappnat temperament. På 1500-talet var dessa små gnagare kända som exotiska djur.

Om du gillar att hålla ett djur kan en marsvin vara ett bra val för dig! Dessa varelser hoppar inte av ditt knä som en katt skulle göra. Istället gillar de att hållas, vilket är en del av anledningen till att de är så lätta att hantera.

Marsvin har bra lukt och hörsel. Om de hör dig kan du märka att de hoppar upphetsat. Och de kommer att bli helt vilda när de hör eller känner lukten av att du gör deras favoritgodis åt dem.

Dessa husdjur är också mycket små till sin natur jämfört med katter och hundar. De väger upp till 2,5 pund och mäter upp till 12 tum.


Är marsvin ensamma djur?

Marsvin är inte ensamma djur. De föredrar att leva i grupper om två eller fler. Om du har två, kanske du vill undvika två hanar. Hanar gillar att slåss mot varandra.

Se till att om du har fler än en, så ger du dem gott om utrymme att springa runt. Buren som de bor i bör vara på den stora sidan och erbjuda områden inte bara för att springa och leka utan också några ”gömställen” där cavien kan vara ensam om den så önskar.

Är en marsvin ett bra husdjur för små barn?

Marsvin husdjur för barn

Även om ett marsvin är litet till storleken kan det ändå vara lite för tungt för ett litet barn att bära runt på.

Även om de är små kan små barn vilja plocka upp dem för hårt. Om du har små barn är det viktigt att visa dem hur de ska hålla marsvinet.

Ett barn kan råka tappa marsvinet av misstag och skada det. Var noga med att berätta för barnen att de bara får plocka upp djuret när en vuxen kan hjälpa dem. Det är viktigt att notera att snabba rörelser eller höga ljud också kan skrämma ett marsvin.

Om du tämjer ditt marsvin kommer de med tiden att bli mycket tillgivna och lita på dig.
Hur mycket kostar ett marsvin?

Adoptionsavgifterna på djuraffärer för ett marsvin är i allmänhet inte superdyra. Ditt marsvin kommer att ha behov som är löpande, till exempel veterinärräkningar för regelbundna kontroller och vaccinationer.

De kan behöva behandlas för öronkvalster eller så kan du behöva boka en akuttid hos veterinären om de blir sjuka. Du kommer också att behöva köpa en bur till dem till att börja med, tillsammans med en matskål och en vattenflaska. Ströbäddning behövs också. Det finns olika typer av strömedel från trä till papper. Observera att en del träbäddning kan avge en lukt som inte är hälsosam för människor.

Vad äter marsvin?

Marsvin är växtätare. Gräs, hö, grönsaker och frukt är vad en marsvins diet består av. De behöver också torrfoder av hög kvalitet att äta. Massor av färskt vatten bör erbjudas dagligen. Du måste se till att din cavie får i sig tillräckligt med C-vitamin i sin kost eftersom dessa gnagare inte kan producera sitt eget.

De gillar också att alltid tugga på saker på grund av att deras framtänder ständigt växer. Därför måste du ge dem tillräckligt med material att tugga på. Detta kan omfatta saker som speciella tuggleksaker, pinnar eller unga gröna trädgrenar (de älskar att skala och bita på dem). Var dock försiktig så att du inte ger dem delar av träd som är giftiga för dem.
Kan någon bli allergisk mot marsvin?

Allergier kan uppstå när en person har ett marsvin. Det finns proteiner i marsvinets urin och saliv som kan göra att en person blir allergisk mot dem. Deras hår eller mjäll är inte problemet när det gäller allergier, men de allergener som anges ovan kan spridas via håret eller mjället när man kommer i kontakt med djuret. En person kan också vara allergisk mot sängkläderna som används för marsvinet.

Om du är orolig för allergier kan du besöka ett marsvin några gånger i djuraffären. Eller om du känner till en familj som har ett marsvin som husdjur, fråga om du kan besöka det under några timmar för att se om du kan vara allergisk mot det.

Är marsvin högljudda?

Marsvin är inte särskilt högljudda djur. Faktum är att vi till och med skulle kunna säga att de är tysta för det mesta.

De kan dock göra sig hörda när de verkligen vill. Det finns flera tillfällen då de gnäller. Oftast när de vill ha mat, när de är arga eller när de är glada över att se dig när du kommer hem från jobbet eller skolan.

En eller två producerar vanligtvis inte alltför mycket ljud. Men när du har en liten armé av marsvin kan de bli ganska högljudda.

Titta på följande video för att få en bättre uppfattning.

De är inte så störiga, eller hur?

Tja … de kommer i alla fall aldrig att börja skälla mitt i natten som hundar gör.

Är marsvin stökiga?

Ett eller två marsvin kommer inte att ställa till med alltför mycket stök. Men när du har fler av dem kan det snabbt bli stökigt i deras livsmiljö.

De är inte de mest ordningsamma varelserna när det gäller att hålla rent. På grund av att de alltid äter kommer de dessutom att göra en betydande mängd avföring.

För att dessa inte ska börja avge en obehaglig lukt, särskilt när grisarna hålls inomhus, måste deras substrat bytas ut ganska ofta.
Roliga fakta om marsvin

  • Marsvinet har tänder som hela tiden växer. De måste tugga på saker för att få dem att slitas ner.
  • Det äldsta marsvinet som har levt var 15 år gammalt.
  • Det finns fem olika sorters hår som utgör marsvinens päls.
  • När de bara är 3 timmar gamla kan de börja springa.
  • De har fyra tår på framfoten och tre på bakfoten.
  • Dessa husdjur sover bara korta stunder.
  • De är vakna i 20 timmar om dagen.

Avslutande ord

Marsvin är bra husdjur för alla som vill ha ett mindre husdjur. De är idealiska följeslagare för dem som bor i en lägenhet och inte vill ha ett stort åtagande som ett annat husdjur kan medföra. De har en lätt kost, kräver inte mycket extra omsorg och är vanligtvis ganska friska djur.

Som sagt finns det vissa nackdelar med att äga marsvin, men att äga alla typer av husdjur har sina egna för- och nackdelar.

Nu när du vet hur det är att hålla marsvin som husdjur är det dags att bestämma om dessa är de bästa husdjuren för dig och din familj eller inte.

Källa: https://petblog.org/guinea-pigs-as-pets/

Lämna en kommentar