Iller som husdjur och några skötselråd

Även om det inte alls är svårt att ta hand om illrar är det inte lika lätt som att ta hand om små husdjur som hamstrar eller möss. Illrar är förmodligen ett av de roligaste husdjuren du kan äga, men de är verkligen inte för vem som helst. Illrar är ett domesticerat djur och tillhör familjen Mustela Putorius som är släkt med polkatter, vesslor, grävlingar och skunkar. En illers livslängd är 7 till 8 år.

De behöver mycket uppmärksamhet och lektid som uppgår till minst två timmar per dag utanför buren, om inte illern har fri tillgång till ett rum eller huset. Huset eller rummet måste vara illerskyddat om din iller går fritt, eftersom de tar sig in i allt som är tillräckligt litet för deras lilla kropp. De kan till och med ta sig in under en stängd dörr, bakom kylskåp och spisar och i alla hål i hemmet, så se till att de är blockerade.

Illrar är känsliga för många sjukdomar när de blir gamla, så du bör planera för detta när tiden går. De brukar få cancer som, insulinom, binjuresjukdom och andra typer av cancer. En viktig aspekt av vården av illrar som sällskapsdjur är att sterilisera eller kastrera ditt husdjur.

Om du inte planerar att bli uppfödare bör alla illrar som är sällskapsdjur kastreras. Alla illrar från djuraffärer är kastrerade när du köper dem. Om du köper en iller från en uppfödare är du ansvarig för att sterilisera/kastrera ditt husdjur. Som jag sa tidigare är det inte lika lätt att sköta om husfrurar som andra små husdjur, men det behöver inte vara svårt eller komplicerat!

Boende


En iller bör ha en metallbur utan vassa kanter. Träburar rekommenderas inte, eftersom de håller oren och stinker i huset! Kom ihåg att illrar är släkt med skunkar, så de har en lite mustig lukt som måste minimeras. Korrekt strömedel för vård av illrar som sällskapsdjur kan bestå av lakan, hängmattor eller filtar.

Vatten


En vattenflaska som fästs på din illers bur fungerar också bra. När en iller blir äldre kommer vissa att vilja dricka ur en vattenskål i stället för ur en vattenflaska. Jag är inte säker på exakt varför, men det är vad jag har observerat!

Kisslåda och strömedel


Nästan vilken tvättbar plastbehållare som helst kan användas som kisslåda bara den inte är för hög för att din iller ska kunna komma in i den. Du bör använda papperspellets eller tallpellets till din illers strö. Tallspån är inte bra eftersom det kan orsaka andningsproblem. Kattströ är väldigt kladdigt och fastnar på din illers fötter. Kattströet har också mycket mer oder än tallpellets eller tidningspapper.

Mat


Näring är den absolut viktigaste aspekten av vården av en iller som husdjur! Illrar är köttätare och behöver ett foder med minst 34-36 procent protein. 8 and One illermat är bra och även Purina Kitten Chow har de ingredienser som en iller behöver. Kosttillskott som Ferretone och Nutrical är bra kanske en gång i veckan för att hålla din iller frisk och för att hålla pälsen fin och glansig. En matskål med tyngd är bäst så att din nyfikna iller inte vänder på skålen.

Hantering

Små illrar kan nafsa precis som en valp. Illerns hud är mycket hård så de tenderar att nafsa lite hårt. De måste lära sig att inte nafsa genom att skrubba nacken på dem och säga nej eller genom att använda bittert äpple på händerna. Slå aldrig din iller, det får dem bara att nafsa mer eftersom de är rädda för dig. Kom ihåg att den här sidan fokuserar på vård av sällskapsillrar, inte på hur man traumatiserar dem!

Badning

Illrar behöver inte badas ofta eftersom det torkar ut de naturliga oljorna i deras hud. En gång i månaden räcker gott och väl. De behöver dock få sina öron rengjorda med en kusnigel och sina naglar klippta då och då också.

Lämna en kommentar