Skötsel av kungspyton – Att ta hand om en pytonorm

Intresset för vård av kungspyton har ökat stadigt och kungspyton, även känd som kunglig pyton eller Python regius, konkurrerar med majsormen i popularitet.

Kungspyton är en relativt kort och robust orm som blir cirka 120 centimeter lång. Honorna blir större än hanarna. Kungspyton lever i den del av Afrika som ligger söder om Sahara, men inte längst i öster.

– Wikipedia

Du kan förvänta dig att dessa ormar i genomsnitt lever mellan 20-30 år i fångenskap, så du ska bara veta att det är ett verkligt ansvar att ta hand om en orm som kan bli allt från 3 till 5 fot lång. Alltför många reptilräddningscentraler blir överväldigade av antalet ormar de tar emot på grund av att djurägare inte tänker framåt.

Den här reptilen är infödd i Västafrika och trivs med hög luftfuktighet och värme. De kan vara givande husdjur eftersom de kan bli ganska fogliga och vana vid att hanteras. Arten är vanligtvis inte särskilt aggressiv och rullar in sig i en boll när den är hotad snarare än att bita för att försvara sig. Om du undrar varför de kallas kungspyton, så har du det! 🙂

Den enda riktigt negativa aspekten av skötsel av kungspyton är att de ibland kan vara mycket kräsna ätare. Se till att du köper en pyton uppfödd i fångenskap från en professionell uppfödare. De flesta uppfödare kommer att föra matningsregister och det är viktigt att du får en orm som äter regelbundet och som inte är en problemätare.

Skötsel av kungspyton: Boende


Du bör göra allt du kan för att tillhandahålla ett hölje som är väl ventilerat och har ett säkert lock. Regel nr 1 för vård av kungspyton är att inte förlora ormen! Dessa ormar pund för pund är mycket starka och kommer lätt att fly om de får tillfälle. Jag har tidigare haft en orm som rymt i huset på grund av att locket till akvariet inte var ordentligt säkrat, och jösses vad min familj blev upprörd!
De flesta ormbebisar känner sig mycket obekväma i nya omgivningar, särskilt om de har några stora öppna utrymmen. Det rekommenderas att du håller baby- till unga kulpytonormar i ett hölje som inte är större än 10 gallon, och att du tillhandahåller gott om gömställen. Vuxna kungspytonpigor klarar sig mycket bra i ett 20 till 30 gallon stort hölje, och vissa väljer att hålla fler än en per vivarium. Jag rekommenderar dock inte detta.

Förutom ett säkert hölje av lämplig storlek kan du behöva följande…

  • Värmare under tanken
  • Keramisk värmare/glödlampa
  • Lämpligt substrat (Aspen Shavings rekommenderas starkt!)
  • En vattenskål som är tillräckligt stor för att helt och hållet kunna nedsänkas i den.
  • En vattenspridare (eller en luftfuktare för större specialanpassade höljen som tillval).
  • Temperatur- och fuktmätare.
  • 2+ gömställen med klättrande grenar.
  • Något att skjuta mot (exempel: tegelstenar, timmerstockar).
  • Det är en bra idé att ha flera gömställen så att din kungspyton inte känner sig sårbar och utsatt. Helst vill du kanske placera ett gömställe i båda ändarna av hägnet. Vattenskålen bör placeras i den ena änden, som vi kommer att kalla den svala änden. Den andra änden av hägnet är något som vi kommer att kalla den varma eller heta änden där vi kommer att anstränga oss för att värma vivariet med hjälp av antingen värme under akvariet eller en värmelampa.

Vi måste skapa denna temperaturgradient eftersom reptiler inte kan metabolisera och reglera sin egen kroppstemperatur. Om vi inte tillhandahåller en temperaturgradient i fångenskap kommer de att dö!

Undvik substrat som luktar starkt (tall till exempel) eller som är för finkornigt eller dammigt (använd inte sand!). De enda substrat jag personligen rekommenderar för denna art är aspspån, tidningspapper och kokosfiber. Aspspån verkar fungera bäst eftersom det behåller fukt och hjälper till att upprätthålla rätt fuktighetsnivå. Du bör kunna hitta dessa i vilken respektabel djuraffär som helst.

Se till att göra en punktrengöring med några dagars mellanrum och att rengöra hägnet på djupet med en lösning av 25+ delar vatten och 1 del blekmedel med några månaders mellanrum. Se till att skölja ordentligt med vatten efteråt!

Skötsel av kungspyton : Uppvärmning, belysning och fuktighet


Kungspytonormar är främst nattaktiva och solar i allmänhet inte i direkt solljus, så du behöver ingen specialbelysning för UVA eller UVB. Du kanske dock vill köpa en solbelysning för att upprätthålla dagstemperaturen på ~75-88 grader Fahrenheit. Försök att upprätthålla en temperatur på 75-80 grader nattetid om det är möjligt.

Personligen använder jag inte någon typ av basking light eller keramisk värmare. Baskerns lampor har den kusliga förmågan att torka ut luften samtidigt som de höjer den omgivande lufttemperaturen. Det kan ibland göra det svårt att upprätthålla luftfuktigheten. Om du använder någon form av belysning, se till att din orm inte kan röra lampan.

Jag har inte haft några problem med att använda en värmekudde under akvariet som täcker 1/3 till 1/2 av ytan i höljet. Folk har rapporterat att de har lyckats med att använda endera uppvärmningsmetoden, eller båda på en gång. Det är verkligen upp till dig, och om du fortfarande är osäker vill jag uppmana dig att göra lite mer forskning och tala med en professionell uppfödare. Det rekommenderas inte att du pratar med djurbutiksägare eftersom de kan vara partiska och motiverade att sälja en produkt till dig.

Använd inte en varm sten eller en värmesten, eftersom de kan koncentrera värmen när de fungerar dåligt och skada dina reptiler allvarligt. Jag har tidigare fått en leguan skadad på detta sätt. Det var verkligen fruktansvärt!

Korrekt luftfuktighet bör upprätthållas genom att vivariet mistas dagligen. Om din pyton tappar i bitar finns det ett problem med luftfuktigheten och man bör försöka öka den. Att placera ytterligare en vattenskål på den varma sidan av vivariet och skapa ett gömställe packat med mossa eller vermiculit bör hjälpa. Se till att spraya detta speciella fuktgömma dagligen.


Skötsel av kungspyton : Utfodring

Även om kungspytonerna gärna accepterar och äter hamstrar och gerbils rekommenderas att du endast matar med möss och råttor. Det finns framför allt två skäl till detta.
Hamstrar och gerbils är dyrare. De flesta ormar utvecklar en smak för dem och kommer inte att äta möss eller råttor längre. Jag har gjort det till en vana att utfodra med fördödade bytesdjur som har kylts ner och sedan tinats upp till rumstemperatur för konsumtion. Om du vill utfodra levande bytesdjur ska du se till att bedöva mössen eller råttorna i förväg så att de inte biter och eventuellt dödar din orm.

Om du inte är en erfaren reptilskötare är det en bra idé att utfodra den redan döda sorten, och se till att matföremålet inte är större än en och en halv gång bredden på den största delen av ormens kropp. Om du har ett annat substrat än tidningspapper som eventuellt kan smälta av misstag, kan du överväga att utfodra din orm utanför dess hägn.

Efter den första avkastningen bör en kläckare omedelbart efter den första avkastningen, sedan sättas på ett utfodringsschema ungefär en gång i veckan. Detta är något du inte bör behöva oroa dig för eftersom ansvarsfulla uppfödare och djuraffärer inte bör sälja dig en pyton som inte har haft sin första hydda. Unga pytonpigonter bör utfodras en gång var 5-7:e dag eller så, medan vuxna pytonter endast behöver utfodras en gång i veckan. Fetma hos ormar är ett vanligt problem som dramatiskt kan förkorta deras livslängd.

Om du vill veta könet på din kungspyton ska du ta honom till en veterinär eller en välrenommerad och erfaren uppfödare för sondering. Korrekt skötsel av kulpyton innebär att du regelbundet tar din orm till en veterinär för exotiska djur för avmaskning och årliga undersökningar.

Lämna en kommentar