Kungssnok – En bra reptil för nybörjare


Kungssnokar är bra reptiler som startdjur eftersom de är vackra, robusta och har ett fogligt temperament. Om du letar efter en bra första orm kommer du inte att bli besviken.

Om du vill lägga till ytterligare en reptil till din samling har du hittat rätt. Du bör inte ha några problem att hitta dem i en mängd estetiskt tilltalande färger och mönster också, vilket alltid är en bonus.

Vilda populationer av denna orm kan hittas från så högt norrut som Kanada och så långt söderut som Sydamerika. Snälla, ta aldrig en kungsorm från det vilda! De kan ha massor av skadliga parasiter och du vill inte ta med dig dessa in i ditt hem 🙁

Att äga en kungsorm är ett stort ansvar eftersom de kan leva upp till 20 år i fångenskap och kan bli upp till 2,5 meter långa som vuxna. Detta är, enligt min mening, de enda verkliga nackdelarna eftersom de är mycket lättskötta husdjur. Jag tycker verkligen om att hålla dem.


Grundläggande krav på boende

Det är en bra idé att ha ett hölje för din orm innan du tar hem den. Tänk på att den här sorten av ormar, liksom de flesta andra, är flyktkandidater. Så vanliga akvarier för fiskar är inte lämpliga. Som en allmän regel bör längden på hägnet vara ungefär 2/3 av ormens längd från huvud till svans.

Saker som du behöver

Ett hölje med ett säkert nätlock.
En grunt vattenskål.
En värmekudde under tanken som täcker 1/3 av höljet.
Minst två gömställen
Något att klättra på, t.ex. en gren
Något som han kan gnugga sig mot för att fälla av sig och som inte är vasst.
Ett substrat för buren (tidningspapper eller aspspån är bäst).
Temperaturmätare för den kalla och varma sidan av akvariet.
Fuktmätare.


Utformning av hägnet

Syftet med att ha en planerad layout för kungsormarnas inhägnad är att skapa en temperaturgradient. Ormar kan, till skillnad från människor och andra däggdjur, inte metaboliskt reglera sin kroppstemperatur. Syftet med temperaturgradienten är att skapa både en varm och en kall sida av höljet, så att din kungssnok kan välja var han eller hon känner sig mest bekväm när som helst.

Allt du behöver göra för att skapa en ordentlig temperaturgradient är att placera värmekudden under akvariet i ena änden. Så är det! Det är idealiskt att använda värmekuddar under akvariet i stället för varma stenar eller värmelampor. Heta stenar, även kända som värmestenar, har ett fruktansvärt rykte för att bränna och döda reptiler på ett dåligt sätt. Lampor kan vara problematiska och orsaka problem med avhuggning eller uttorkning eftersom de effektivt torkar ut luften.

Se till att du placerar vattenskålen på den svala sidan av hägnet. Det är en bra idé att placera ett gömställe på den varma sidan och ett gömställe på den svala sidan så att din kungssnok inte känner sig sårbar eller utsatt när den vågar sig över buren för att hämta vatten. Vi vill att de ska känna sig så trygga som möjligt!

Underhåll

När hägnet är helt uppsatt är det väldigt lite underhåll. Vattenskålen behöver bytas ut dagligen och akvariet behöver mistas med en sprut vatten från en sprayflaska på morgonen eller kvällen. Din orm kommer att bajsa en gång var 7:e till 14:e dag beroende på hur ofta den matas.

Utfodring

I det vilda äter kungssormar en mängd olika bytesdjur. De flesta reptiler och fåglar är rättvist vilt. Andra ormar är inte heller något undantag! Detta innebär att endast en orm bör hållas per bur, annars gör de måltider av varandra.

Det är ingen bra idé att mata din husdjursorm med andra reptiler eller fåglar på grund av risken att de får dödliga parasiter. Om detta inte har fått dig att avstå från idén om en varierad kost, så kommer priset att göra det. Reptiler och fåglar kan vara dyra, så gnagare är mer praktiskt.

I fångenskap trivs en kungsorm på en diet som enbart består av möss. Det finns en debatt bland reptilskötare om huruvida man ska utfodra med levande eller fördödade frysta möss. Vi kommer inte att gå in på det på den här sidan, men jag kommer att rekommendera fördödade frysta möss eftersom…

En död mus kommer inte att bita och skada din orm
Du kan köpa dem i bulk för ungefär en till två dollar per mus.
Det finns ingen skuldkänsla för att du inte dödade den.
Allt du behöver göra är att tina upp dem i rumstemperatur! Mycket bekvämt! Som en allmän riktlinje bör du utfodra möss som inte är mer än en och en halv gång så stora som den tjockaste delen av din orms kropp. Detta för att förhindra uppstötningar som kan vara dödliga.

Efter att du har matat din orm ska du undvika att hantera den i minst två dagar så att den kan smälta sin måltid för att förhindra uppstötningar.

Utfodring som består av bytesobjekt av lämplig storlek bör ske varje vecka för yngre kungssnokar. Vuxna kan utfodras en gång i veckan i en halv till två veckor.


Ta hem din orm

Nu när allt är klart är det enda som återstår att göra att ta hem ditt nya tillskott till familjen!

Den kanske svåraste delen av att äga en orm är att lämna den ensam tillräckligt länge för att den ska känna sig hemma och trygg i sin nya miljö. De flesta föreslår 5-7 dagar för din orm att acklimatisera sig till sin nya miljö.

Lämna en kommentar