Information om skötsel av leguaner som sällskapsdjur

Att ta hand om en leguan är inte alls lika enkelt som den gröna leguanens prislapp har fått det att framstå som. De som köper dem som en billig och enkel nybörjarreptil får snart lära sig att det är mycket mer därtill än vad man tror.

Folk inser helt enkelt inte vad de ger sig in i när sanningen är att de adopterar ett husdjur vars behov i fångenskap kan vara både dyra och tidskrävande. När folk tittar på de söta 6-tums ödlorna i djuraffärens skyltfönster kan de inte ens föreställa sig att de kan nå uppemot 6 fot i längd.

Denna art härstammar från de fuktiga områdena i Syd- och Centralamerika. Du skulle ha en utmärkt chans att se dessa trädlevande dinosaurieliknande herpeter som tar upp solen i trädgränsen nära vatten under morgon- och kvällstimmarna eftersom de huvudsakligen är dagaktiva. De kastar sig ofta ner i vatten för att undkomma rovdjur, så de föredrar naturligtvis att ha det i närheten.

Räkna med att en frisk ödla kan leva 15-30 år i fångenskap!

Information om boende för leguaner som sällskapsdjur

Du kan förvänta dig att gå igenom flera burar när dessa reptiler mognar. Det är acceptabelt att hålla babyleguaner i glasankar, men de kommer snart att behöva mycket större specialtillverkade burar.
Här är några saker som du kommer att behöva förutom buren.

 • Lämpligt substrat (tidningspapper fungerar bra).
 • Lampor för att sänka sig.
 • Fullspektrum UVA/UVB-belysning
 • Eventuellt en luftfuktare för stora djurutrymmen.
 • Mätare för temperatur och luftfuktighet.
 • När det gäller underhåll bör buren rengöras på djupet var tredje månad med en lösning av 1 del blekmedel och 25+ delar vatten. För att hålla en ren och hälsosam miljö bör buren rengöras lokalt varje dag, eller åtminstone varannan dag.

Det är också tillrådligt att byta ut UVA/UVB-lamporna var sjätte månad eller så. Beläggningen på insidan av lampan som har till uppgift att släppa igenom en viss procent av UV-ljusen försämras med tiden.

Uppvärmning, belysning och temperaturnivå

Utomhusutrymmen med naturligt solljus är bäst för den gröna leguanen, men de flesta klimat är inte lämpliga för att detta ska vara genomförbart. Det här avsnittet kommer att fokusera på deras behov i fångenskap i ett inomhusutrymme.

En idealisk dagstemperatur att upprätthålla skulle vara runt 75-85 grader Fahrenheit, med nattemperaturer som sjunker till låga till mellersta 70-talet.
Om du har svårt att upprätthålla en dagstemperatur på 75 grader kan en värmekudde under akvariet vara ett ytterligare alternativ att överväga för att komplettera dina uppvärmningsansträngningar.

En solbelysning är en viktig komponent för att hålla en frisk leguan. Lampans temperatur bör ligga runt 90 grader Fahrenheit och åtgärder bör vidtas för att se till att din ödla inte kan komma i kontakt med lampan. Lamporna är mycket varma och kan orsaka skador!

Det är också lika viktigt att tillhandahålla en ultraviolett ljuskälla (UVA/UVB) för att hjälpa din leguan att syntetisera vitamin D3. Utan ett UVA/UVB-belysningstillskott finns det en nästan definitiv risk för att metabola bensjukdomar utvecklas. Denna sjukdom gör, som namnet antyder, reptilens ben svaga och lätt brytbara.

Dessutom bör all belysning vara tänd cirka 12 timmar per dag och minskas till cirka 9 timmar per dag under vintermånaderna.

En hög luftfuktighet måste upprätthållas, antingen genom att manuellt dutta två till tre gånger dagligen beroende på klimatet där du bor, eller genom att installera en luftfuktare.

Information om föda för leguaner

Även om din leguan kan acceptera kött är det inte vad deras kroppar är gjorda för att äta. Det kan diskuteras om animaliskt protein (kött) verkligen är farligt eller inte, eftersom det finns bevis för och emot det, men enligt min mening är det bättre att vara säker än att vara ledsen.
Deras kost bör bestå av 100 procent grönsaker och frukt. Att utfodra kött kan leda till njursvikt, men att utfodra isbergssallat är nog lika illa. Isbergssallat består nästan helt och hållet av vatten och har inget eller lite verkligt näringsvärde.

Några godtagbara livsmedel är bland andra

 • Grönkål
 • Maskrosor
 • Spenatblad
 • Senapsgrönsaker
 • Grönkål

Att ta hand om en leguan

Leguaner, precis som människor, har olika temperament och personligheter. Vissa är ganska fogliga, medan andra är aggressiva. En aggressiv Iggy kan orsaka en hel del skada. Deras svansar kan användas som piskor (det är faktiskt ganska smärtsamt) och deras bett är mycket packande. Om din leguan verkligen vill skada dig kan han göra det.

Typiskt sett gillar de inte att bli omhändertagna, och de låter dig veta det genom att skrapa dig med sina klor när de försöker skena iväg. Liksom de flesta ödlor har den förmågan att lossa svansen av om du försöker hindra dem från att fly genom att ta tag i svansen. Den kan växa tillbaka om det inte uppstår en infektion. Det finns belägg för att frekvent hantering orsakar stress som har en negativ effekt med deras hälsa.

Jag är verkligen fascinerad av dessa ödlor och inser att jag har uppträtt lite ”negativt” mot dem, men du måste förstå att det beror på att jag vill att husdjuren ska ha ett så bra liv som möjligt. Jag vill att människor ska ha en uppfattning om vad de ger sig in i. Personligen tycker jag att de kan vara bra husdjur, men de är verkligen inte för alla.

Lämna en kommentar