Skötsel av leopardgecko och tips gällande uppfödning


Leopardgeckon, även känd som Eublepharis macularius, är utan tvekan den mest populära geckon som hålls i fångenskap. En kombination av skönhet, fogligt temperament och relativt lätt skötsel har gjort dessa små ödlor till en succé över hela världen. Med en storlek på knappt 8 tum är de ganska små, men deras ungefär 15-åriga livslängd gör dem till ett verkligt ansvar.

Leopardgeckos, som har sitt ursprung i bergsområdena runt dagens Afghanistan, har trivts bra i fångenskap. Till glädje för både nybörjare och erfarna reptilskötare kan de hittas i en mängd olika färger och morfmönster tack vare omfattande uppfödning i fångenskap.

Bra miljö för leopardgeckons tillvaro


Leopardgecks krav på boende är ganska rudimentära jämfört med andra ödlor som kräver komplexa uppställningar. Om du inte har så mycket utrymme räcker det med ett terrarium på 37 till 74 liter. En 37 liter är lämplig för en ödla, medan en 74 liter ger plats för en ett sällskap. Du kanske vill överväga ett reptiltåligt hölje med en glidande nätdel för att förhindra att andra djur som du kanske äger gör en måltid av din nya reptilvän!

Håll endast en hane i ett terrarium. Hanar kan vara aggressiva mot varandra, och vi vill inte att någon ska skadas, eller ännu värre, dödas.

Förutom terrariet behöver du några saker:

  • Ett lämpligt substrat (tidningar rekommenderas).
  • Ett grunt vattenfat.
  • En värmekudde under terrariet.
  • Två huvudsakliga gömställen (t.ex. en söt liten stenhåla).
  • Den idealiska leopardgeckotankuppställningen skulle ha ett gömställe i varje ände av höljet ovanpå ett substrat av tidningspapper. En värmekudde under tanken skulle ligga under ena änden av tanken, med vattenskålen i motsatt ände.

Anledningen till gömställena är att vi vill ge dina leopardgeckos en säker och trygg plats där de kan ”komma bort från allt”. Om de inte har en plats som känns säker är det enda alternativet att de känner sig sårbara och utsatta. Vi vill att våra husdjur ska vara avslappnade och känna sig bekväma! 🙂

Tidningspapper som substrat rekommenderas på grund av dess bekvämlighet. Det är både kostnadseffektivt och säkert! Undvik substrat som luktar starkt eller är småkorniga/dammiga. Om det luktar för starkt kan det orsaka andningsproblem. Om det är för litet kan det sväljas av misstag och döda ditt husdjur (detta kallas impaktion).

Håll dig borta från dessa substrat i synnerhet:

  • Tallspån (luktar för starkt)
  • Sand (även den ”säkra” sorten för reptiler är inte 100 % säker).
  • Pappersklippning (Papper från din dokumentförstörare är för dammigt!).
  • Med tiden kommer du att märka att din(a) lejon(er) kommer att välja en särskild plats att bajsa på, vilket gör livet så mycket enklare när det gäller rengöring. Förutom att ta bort bajs varannan dag eller byta ut substratet med några dagars mellanrum om du väljer att använda tidningspapper, måste du göra en djuprengöring av hägnet med några månaders mellanrum.

En del blekmedel blandat med mer än 25 delar vatten verkar vara en mycket effektiv och relativt säker metod för djuprengöring.

Uppvärmning, belysning och fuktighet

När det gäller uppvärmning bör en värmekudde under tanken vara allt som behövs. Om du känner dig frestad att köpa en värmesten vill jag uppmana dig att tänka om. Värmestenar har haft ett fruktansvärt rykte för att ha skadat och dödat reptiler allvarligt tidigare. När de fungerar dåligt kan värmen vara mycket koncentrerad till vissa områden.

Dagstemperaturerna bör variera mellan låga och mellersta 21-26,7 grader Celsius. Nattemperaturerna bör ligga runt 24,5-26,7 grader om det är möjligt. Det är viktigt att tillhandahålla en temperaturgradient så att leopardgeckon kan termoregulera (det vill säga kontrollera sin egen kroppstemperatur). Utan förmågan att indirekt kontrollera sin kroppstemperatur i sitt hägn kommer de att få problem med att smälta maten och fungera ordentligt.

Enzymerna i deras mage fungerar optimalt vid vissa temperaturer. För höga eller för låga temperaturer gör enzymet inaktivt eller gör det mindre produktivt när det gäller att bryta ner maten.

Generellt sett fungerar rumstemperatur, om ditt hus har ett luftkonditionerings- och värmesystem, och en värmekudde under tanken som täcker 1/3 av tanken, utmärkt.

Eftersom leos är en ökenart kräver de mycket låg luftfuktighet, men det betyder inte att du behöver försumma denna aspekt av skötseln, eftersom det är ganska vanligt att leopardgeckos har dåliga höljen och förlorar fingertoppar på tårna 🙁

En lätt dimma från en vattenflaska med ett spraymunstycke en gång på morgonen bör vara allt som behövs, men om du fortfarande ser dåliga skäggdräkter finns det något mer du kan göra. Du kan packa ett gömställe med köpt mossa och spraya det dagligen. På så sätt finns det alltid fukt tillgänglig när din gecko behöver det som mest.

Du kan göra ett fuktgömma av en tom tupperware-behållare genom att skära ett hål i den. Om din ödla fortfarande har dåliga höljen, kan det vara dags att besöka veterinären!

Leos är främst nattaktiva och behöver därför ingen speciell belysning med ultravioletta lampor. Jag är säker på att det inte skulle skada, men det är inte nödvändigt och kostar några dollar. Värmekudden är allt de behöver.

Utfodring av leopardgecko

Leos trivs med en kost som främst består av syrsor, mjölmaskar och vaxmaskar. Alla dessa kan hittas i djuraffären, och alla bör vara magstarka i 24 timmar innan de erbjuds till din gecko. Det finns ett litet näringsvärde i att äta en undermålig insekt, så vi vill att de ska äta friska insekter.
Som en regel för geckohusdjursskötsel bör matföremålen inte vara större än bredden på din ödlas huvud för att se till att allting går ner smidigt. Du kan förvänta dig att kläcklingar äter 1-2 gånger om dagen, medan subvuxna kan äta dagligen. Vuxna bör erbjudas mat varannan dag. När de växer saktar deras ämnesomsättning ner lite, så vi vill inte att de ska bli alltför överviktiga!

En gång i veckan vill du dutta matvaror med ett lämpligt vitamintillskott som är gjort speciellt för reptiler. Du vill bara erbjuda så många insekter som din reptil kan äta inom loppet av några minuter. Ta bort alla överflödiga syrsor från hägnet. Syrsor ger bra motion som tvingar din leopard att jaga, men om din ödla inte är hungrig kan han bli bytet!

Hungriga syrsor kommer att gnaga på din leopardgecko och stressa honom, så se till att inte lämna dem i terrariet för länge.
vacker leopardgecko
Könstillhörighet! Pojke eller flicka?
Att könsbestämma en leopardgecko är inte svårt när du väl har en positiv identifiering i bagaget. Subvuxna hanar som är flera månader gamla kommer att ha en djup V-formad rad av pre-analporer. Vid svansens bas bör du se stora hemipenala utbuktningar.
Honorna saknar däremot de hemipenala utbuktningarna, men de har en mindre iögonfallande V-formad rad av föranalporer. Även om du vet vad du letar efter kan det vara svårt att veta förrän du har tittat på undersidan av en bekräftad hane och hona.

Uppfödning av leopardgecko


Leos hör till de lättaste reptilhusdjuren att föda upp i fångenskap. Jag skulle inte rekommendera att du avlar dina geckos förrän de är minst två år gamla. Jag har känt till personer som har försökt tidigare med framgång, men det rekommenderas inte. Om honorna fysiskt sett inte är redo för avel kan det uppstå komplikationer som kräver ett besök hos veterinären. Mindre allvarliga komplikationer är bland annat hämmad tillväxt och infertila ägg.
Allt du egentligen behöver för att få igång avelsprocessen är en frisk hane och hona, en häckningslåda fodrad med vermiculit och en ägginkubator. Du kan hitta inkubatorer i de flesta lantbruks- och foderbutiker. När din hona har lagt sina ägg markerar du äggets ovansida med en penna. Detta är mycket viktigt eftersom ägget inte kläcks om det vänds upp och ner.

Ta ut ägget/äggarna ur den häckningslåda som du har tillhandahållit och placera dem i inkubatorerna. Nu börjar det roliga! Du har en mycket god sannolikhet att diktera ödleungens kön helt enkelt genom att ställa in inkubationstemperaturen.

25,5-28,3 grader celsius = Främst honor.
28,8-30ish grader Fahrenheit = lika stor chans för hanar och honor.
31,1-31,6ish grader Fahrenheit = Främst hanar.

Som du ser kan mycket små temperaturförändringar ha en dramatisk inverkan på dessa reptilers liv! Man inser verkligen hur känsligt livet är.

Lämna en kommentar