Skötsel av mjölksnok – Miljö, utfordring & tips


Mjölkormen kan vara ett bra tillskott till din reptilsamling, oavsett din erfarenhetsnivå. Dessa ormar växer vanligtvis till längder på 2 till 3 fot som vuxna och kan köpas i en rad olika färgade ringmönster.

Information om mjölkormar

Precis som alla andra husdjur är det ett stort ansvar att äga en orm! Dessa ormar lever vanligen någonstans mellan 15-20 år i fångenskap om de sköts på rätt sätt.

Terrarium


Om du äger en majs- eller kungsorm är dessa krav på bostäder i stort sett identiska. Först och främst vill du köpa ett säkert hölje. Beroende på längden på din mjölkorm är en 32 – 75 liters tank med ett säkert trådnätskjutlock utmärkt. Som en allmän regel för de flesta ormarter bör längden på höljet vara minst 2/3 av ormens totala längd.

Saker du behöver:

  • Ett hölje med ett säkert nätlock.
  • Grunt vattenfat.
  • En värmekudde under tanken som täcker 1/3 av höljet.
  • Flera gömställen (rekommenderas 3 eller fler för denna orm).
  • Konstgjorda vinrankor eller grenar att klättra på.
  • Substrat till buren (aspspån/kokosfiber).
  • Fuktighetsmätare
  • Temperaturmätare för den svala och varma delen av höljet.

Utformning av höljet

Liksom både kungsorm och majsorm behöver mjölkormen en temperaturgradient för att hålla sig frisk och reglera sin temperatur. Den enda egentliga skillnaden i skötseln mellan dessa tre olika arter är att mjölksormar tenderar att vara mycket hemlighetsfulla. Detta innebär att de behöver flera gömställen för att känna sig säkra och bekväma i sin miljö. Se bara till att ingen av konstruktionerna för klättring eller gömställen kan falla på och skada din orm.

Milks är också mycket förtjusta i att gräva, så ett substrat av tidningspapper eller astrogräs är inte riktigt idealiskt. Jag skulle rekommendera att man använder aspspån eller något annat reptilvänligt substrat som behåller fukt och möjliggör grävning.

Sand, strimlat papper eller något substrat med stark lukt som tall är inte acceptabelt. Sanden kan sväljas och orsaka matsmältningsproblem, medan strimlat papper är för dammigt (om det kommer från din pappersförstörare) och kan orsaka andningsproblem. Tallens starka lukt kan också ge upphov till vissa potentiella andningsproblem.

Vattenskålen bör placeras på den svala sidan av hägnet. Du kan också välja att ha ett annat vattenfat på den varma sidan av höljet för att öka luftfuktigheten; jag måste dock varna dig för att du riskerar att glaset spricker och går sönder om vattenfatet välter. Om du någon gång av misstag har hällt kallt vatten i ett mycket varmt glas och glaset bokstavligen exploderat, vet du vad jag menar.

Gömställena bör vara jämnt fördelade runt buren så att dessa blyga ormar kan slingra sig runt utan att känna sig sårbara eller utsatta.

Underhåll

En mjölkorm trivs med mycket lite underhåll. Allt som krävs är en utfodring var 4-5 dag för unga djur eller var 7-10 dag för vuxna djur. Buren bör mistas en gång både på morgonen och kvällen för att bibehålla den fuktighet som är nödvändig för en hälsosam orms avkastning.

Du kan räkna med att din orm kommer att göra avföring cirka 2-3 dagar efter utfodringen. Det är fördelaktigt att ha ett substrat som du kan rengöra på plats för att spara tid. En fullständig rengöring av hägnet bör ske varje månad. Det är mycket effektivt att spraya det tomma akvariet med 1 del blekmedel och 10 delar vatten. Se bara till att du sköljer hägnet ordentligt med vatten efteråt!

Utfodring

Mjölkormen kan på grund av sin hemlighetsfulla och blyga natur vara en problematisk matare. Jag kan inte betona vikten av flera gömställen för den här ormen för att lindra stress. En stressad orm är ingen bra ätare!

Personligen rekommenderar jag att du matar med döda, frysta bytesdjur som du kan köpa på nätet eller i din lokala djuraffär. Du kan köpa frysta möss i bulk och tina upp dem till rumstemperatur. De är inte bara bekvämare, utan också säkrare för din orm. Döda möss biter inte tillbaka, och de dödas så humant som möjligt så att du inte behöver känna dig skyldig till att döda dina egna möss.

Som en allmän tumregel bör du ge mat som inte är större än en och en halv gång tjockare än den tjockaste delen av din orms kropp. Om du för en sekund tror att det kan vara för stort, så är det förmodligen så!

Slutsats om mjölkormen

Dessa ormar kan vara bra små husdjur i den meningen att de är intressanta reptiler att hålla och beundra. De är inte gosiga som en katt eller hund, och de kommer inte att leka apport med dig. Det krävs verkligen en annan typ av person för att verkligen uppskatta en orm som husdjur.
Några viktiga saker som jag glömde att nämna…

Just den här ormen gillar att ”mysk” på människor. Som vi diskuterade tidigare är mjölkormar mycket blyga ormar som lätt blir skrämda. De kan, och kommer i princip att avföring på dig regelbundet tills du inte längre uppfattas som ett hot. Det är den enda verkliga nackdelen!

Kannibalism är normalt för mjölksnokar, så håll aldrig mer än en per hägn, och se till att lämna din orm ensam i sitt nya hem i några dagar innan du börjar hantera den. Ju tidigare han börjar känna sig trygg och säker, desto bättre!

Lämna en kommentar