Skötsel av Ögonfransgecko och saker du bör veta innan du köper en

Ögonfransgecko håller på att bli ett populärt husdjur eftersom det är relativt lätt att ta hand om dem och eftersom de är så intressanta att observera och lätta att hantera. Ögonfransgecko har flera egenskaper som gör dem älskvärda för ägarna. De ändrar färg eller ”eldar upp” vid olika tidpunkter på dagen, ofta sker det fantastiska färgförändringar från tråkigt brunt till starkt orange eller rödaktiga nyanser. Andra namn för ögonfransgecko är djurets engelska namn crested gecko eller bara crestie.

Liksom andra trädlevande (klättrande) geckos har de klibbiga kuddar på fötterna, vilket gör att de kan gå uppför väggarna och över taket i sitt hölje. De är också duktiga på att hoppa och utnyttjar det tillgängliga utrymmet fullt ut.

Det är väldigt roligt att se dem utforska sina burar och även jaga syrsor om du matar dem med levande foder. Det är roligt att hantera dem eftersom de hoppar från hand till hand om du lägger en hand framför dem. De känns väldigt mjuka att röra vid och deras hud har en sammetsliknande konsistens.

Boende

På grund av sin aborala natur älskar de att klättra och behöver ett hölje med höjd. Ett par (2 honor) kan bo i ett Exo Terra Terrarium på 45 x 45 x 60 (LxBxH), eller en trio (2 honor och 1 hane) i ett 60x45x60, även om större är bättre. En hane av ögonfransgecko bör hållas borta från andra hanar eftersom de tenderar att slåss. Den här typen av terrarium är idealisk eftersom den är gjord av glas med en skärmtopp. Ögonfransgeckon behöver ganska hög luftfuktighet (85 %) så glas är att föredra, eftersom det inte påverkas av fukten som trä skulle göra.

Som substrat är det bäst att använda något som håller kvar fukten för att hålla luftfuktigheten uppe och även något som ger en mjuk landning om de skulle falla ner. Ett substrat av kokosfiberjordtyp fungerar bra, liksom orkidebark blandat med sphagnummossa. Sand och torrare träflis är inte riktigt lämpliga. Deras hölje bör ha många falska växter, grenar och vinrankor som de kan klättra på och gömma sig i.

Ögonfransgeckos trivs också bra i naturalistiska vivarier med riktiga växter. Det finns flera växter som passar bra, till exempel bromeliader, men kontrollera först att det du planterar inte är skadligt för geckon.

Uppvärmning, belysning och fuktighet

Dessa ödlor klarar sig i allmänhet bra i rumstemperatur. I deras naturliga livsmiljö skulle dagstemperaturen vara ungefär 78 grader Fahrenheit. Deras temperatur bör hållas mellan låga 70 grader och 84 grader under dagtid. På natten kan den sjunka så lågt som till 60 grader.
Om ditt hus regelbundet sjunker under denna temperatur på natten måste du ge extra värme på en termostat, t.ex. en värmematta på sidan av hägnet eller en värmelampa med låg effekt ovanför.

Övervärme är mer problematiskt för dessa reptiler än undervärme. Långvarig exponering för temperaturer över 85 grader kan vara dödlig för ögonfransgeckon. Det är därför mycket viktigt att använda en noggrann termometer (digital är bäst) och att se till att eventuell extra uppvärmning sker på en termostat.

Eftersom ögonfransgecko är nattaktiva gynnas de inte riktigt av UV-belysning och har hållits framgångsrikt i många år i fångenskap utan någon extra belysning.

Ögonfransgecko kräver ganska hög luftfuktighet (85 %), vilket man kan uppnå genom att spruta vatten i hägnet en eller två gånger om dagen. Du behöver en hygrometer för att mäta luftfuktigheten i hägnet.

Dags för matning av ögonfransgecko!

Det bästa fodret som finns tillgängligt för ögonfransgecko är Crested Gecko Diet som är ett komplett foder speciellt utformat av denna typen av ödla. Om du utfodrar med detta behöver du inte utfodra med något annat eftersom det är en komplett diet.

En del människor matar fortfarande ibland med levande foder eftersom det är bra att ge geckon lite motion och det är också väldigt roligt att se dem jaga! Om du bestämmer dig för att ge levande föda ska du se till att den är beströdd med ett tillskott som innehåller vitaminer, mineraler och särskilt kalcium. Som en regel för geckohusdjurskötsel bör levande foder inte vara bredare än din geckos huvud!


Vissa människor har fött upp crested geckos genom att utfodra dem med renad frukt och babyfoder av frukt samt levande föda. Om du väljer att göra detta måste du se till att dina cresties får rätt nivåer av tillskott. All fruktpuré och levande föda bör kompletteras med vitaminer, mineraler, kalcium och D3.

Enligt min erfarenhet har folk ofta svårt att uppnå de bästa nivåerna av tillskott som behövs för att förebygga metabolisk skelettsjukdom hos sina Cresties. Jag skulle alltid rekommendera att man använder den kompletta Crested Gecko Diet eftersom den har visat sig ge allt som behövs för cresties hälsa.

Metabolisk skelettsjukdom är det viktigaste att se upp för när det gäller denna art. Den orsakas av dålig kost och otillräckliga nivåer av kalcium eller D3 eller båda. Symptomen är mjuka, böjbara ben och ryckningar och spasmer. Behandlingen är att ge kalcium och D3 oralt två gånger om dagen.
En ögonfransgecko kalciumreserver kan kontrolleras genom att försiktigt öppna munnen och titta på munnen. Man bör kunna se två vita säckar, som är deras kalciumförråd.

Ögonfransgecko släpper svansen när de är rädda eller för att undkomma rovdjur. Deras svansar växer inte tillbaka när de väl har tappat dem. Det skadar inte geckon och borde inte orsaka problem om du håller ögonen öppna för tecken på infektion och rengör den. Det är ganska vanligt att cresties inte har någon svans och i det vilda är det mycket få som behåller svansen hela livet.

Uppfödning

Det är faktiskt ganska lätt att avla cresties i fångenskap. Du bör låta temperaturen sjunka under vintern för att kyla ner dem och sedan under de varmare månaderna om en hane och en hona sätts ihop kommer de att para sig! Ge honan en äggläggningslåda fylld med fuktig mossa att lägga sina ägg i. När hon har lagt dem tar du bort dem till en behållare med vermiculit. Äggen kan inkuberas i rumstemperatur, men om du vill vara säker på att lyckas är det bäst att använda en inkubator.

Det har visat sig att inkubationstemperaturen påverkar kläckarnas kön. För en blandning av hanar och honor ska äggen inkuberas vid mellan 76 och 78 grader. Om du vill ha honor kan du inkubera de första tre veckorna vid 68-72 och för hanar 80-85, innan du återgår till en vanlig temperatur på mellan 76 och 78 under resten av tiden. Inkubationstiden kan variera från 60 dagar till 140 dagar.

Lämna en kommentar