Ormar som sällskapsdjur – Tips & Råd

Som en varning: vård av ormar som sällskapsdjur kan ofta bli en hobby. Det är svårt att bara skaffa en orm eftersom de är så bedårande! Det kanske låter dumt för de flesta, men det är så jag känner! 🙂

Hobbyn herpetologi, ofta kallad ”herpetokultur”, har haft en enorm tillväxt under de senaste två decennierna. Och bland alla herpeter är ormarna den överlägset mest populära, den mest älskade.

Det finns långt över 2 500 ormarter i världen. Det är många ormar! Intressant nog är det dock mindre än 5 % av dessa 2 500 (vilket skulle vara 125, för dem som inte känner för att räkna) som vanligen hålls som husdjur. Det är en ganska exklusiv grupp, eller hur? En slags country club för ormbunkar. Gräddan av grödan, så att säga.

Allmän vård av ormar

Eftersom ormar kan komma från alla olika delar av världen kan de ha olika krav i fångenskap för att hålla sig friska. Skötsel av ormar som husdjur kan vara både enkel och svår, beroende på vilken typ av orm som väljs som husdjur samt ägarens erfarenhetsnivå.

Av dessa skäl har jag delat upp de ormar som är vanliga i sällskapshandeln i grupperna: Nybörjare, Medel och Avancerad.

Skötsel av sällskapsormar: Nybörjare

Majsorm

Majsormen, även känd som den röda råttormen, är den överlägset lättaste att hålla och mest fogliga ormen i sällskapshandeln. De finns i ett vackert utbud av färger och är bra familjehusdjur. Barnen älskar dem och de är helt ofarliga.

Till skillnad från pytonerna eller boaerna har de mycket små små tänder. I det osannolika fallet att du någonsin skulle bli biten av en majsorm skulle du förmodligen inte ens känna av det. Majsormen är den första riktiga domesticerade ormen och kan vara ett bra tillskott till familjen. Både nybörjare och avancerade ormskötare älskar dessa ormar. Jag ser helt enkelt inte vad det finns att inte älska!

Kungsorm

Kungssormen är ännu en fantastisk reptil för dem som är nya i vård av sällskapsormar. De uppvisar ett liknande milt temperament som majsormen och har mycket liknande förutsättningar när det gäller uppfödning och allmän skötsel. Även de kan köpas från uppfödare i en mängd olika färger (vanligen kallade ”morphs”).

Den största skillnaden mellan just denna reptil och en majsorm är att kungssormar tenderar att vara längre i genomsnitt och är huvudsakligen kannibalistiska till sin natur. Håll endast en av dessa ormar i en bur!

Mjölkorm

Om du är intresserad av en orm som fysiskt är mycket lik kungssormen, men lika liten och kompakt som en majsorm, kan mjölkormen intressera dig. De är karakteristiskt sett blyga och hemlighetsfulla, så de är vanligtvis inte lika aggressiva som andra arter. På grund av sin blyga natur kommer de att tillbringa mycket av sin tid nedgrävda under substratet.

Skötsel av husdjursormar : Medel


Bollpython

Dessa fogliga, men ibland kräsna ätare, kan vara bra ormar för den första djurägaren. Jag anser dock att de är reptiler på mellannivå på grund av deras kräsna ätbeteende och minskade förmåga att trivas om inte en hög luftfuktighet upprätthålls.

Lämna en kommentar