Råttor som sällskapsdjur- Allmän information skötsel

Du funderar alltså på att skaffa en råtta som husdjur. Ett klokt val. Det är lätt att ta hand om råttor! Av alla smådjur jag någonsin har hållit måste jag säga att råttor utan tvekan var några av de mest vänliga och underhållande husdjuren. De är intelligenta och nyfikna, och om de behandlas rätt kommer de garanterat att vinna ditt hjärta.

Den sällskapsråtta som du hittar i djuraffärer är en ättling till den norska råttan, känd som brun råtta för de flesta människor. De är mindre än den svarta råttan och kan vara mycket vänliga. de har specialuppfödts under årens lopp för att få de färger och hårtyper som du hittar idag. Färgerna sträcker sig från vitt, till svart med alla sorters pälstyper.

Råttor i allmänhet drabbas av social stigmatisering, på grund av de svarta råttornas inblandning i spridningen av böldpest etc. samt att de betraktas som smutsiga varelser. Även om vilda råttor verkligen bär på sjukdomar är de älskvärda husdjur som du hittar i butikerna några av de renaste gnagarna, de mest samvetsgranna skötarna. De har till och med ett hörn att gå på toaletten i!
Att välja en råtta som husdjur
När du är i affären och väljer ut en råtta bör du vara noga med att se upp för följande saker… Skötseln av husråttor börjar med att välja en frisk individ.

Tecken på en ohälsosam råtta

Rött slem runt ögonen. Sniffning, väsande andning och hosta mycket hörbart. Kala fläckar. Slöhet när den hålls i famnen, svaghet i musklerna. Detta är alla tecken på en ohälsosam råtta. Du vill leta efter följande goda tecken.

Så ser du om en råtta mår bra och är hälsosam

Ögonen ska vara klara och tydliga.
Bör vara mycket nyfiken när den hålls.
Bör inte kunna höra andning, såvida den inte sniffar i ditt öra!
Information om husdjurens vård av råttor Information om bostäder
Råttor är mycket aktiva på natten, särskilt flickorna, och behöver en stor bur. Ju större bur desto gladare råtta, är den grundläggande regeln för skötsel av råttor. Varje råtta bör ha minst en fot kvadratmeter golvyta. De är också stora klättrare så burar med trådväggar är perfekta.

Råttor är dock också rymningskonstnärer. De kan lätt fly genom trådarna i en bur om den är tillräckligt bred. Som en allmän regel bör man se till att springan mellan trådarna inte är större än råttans huvud. En råtta kan klämma ihop sin kropp för att klämma sig in under dörrar, så jag är ganska säker på att den kan fly genom breda trådar.

Råttor kan lätt bli uttråkade, så det är viktigt med många leksaker och pussel för att undvika att de blir galna av tristess och gnager i buren. Tuggleksaker och illerleksaker där de måste hitta ett sätt att få ut godiset ur mitten är bra. En leksak som råttor dock inte finner alltför imponerande är hjulet.

Råttor är mycket smarta små varelser och till skillnad från hamstrar anser de att hjulet är lite värdelöst. För det mesta ger de det en blick som säger ”Vill du att jag ska fortsätta springa på det när det inte leder någonstans? Pffft ingen chans.” De vet att det är meningslöst, samma sak gäller för hamsterbollarna. Jag håller med om att de ser söta ut i dem, men dina surt förvärvade pengar för att ta hand om råttor kan användas på annat håll.
råttor

Information om strömedel för råttor som sällskapsdjur

Råttors strömedel bör bestå av spån som du hittar i de flesta djuraffärer, vanligtvis komprimerat i lufttäta påsar med bilder på söta hamstrar eller kaniner på framsidan. De kan också hållas på Care Fresh, som är tillverkat av trä som av någon anledning inte gjordes till papper. Var och en av dem är bra.

Råttor bör ha något redebäddningsmaterial. Sådant som ser ut som sönderrivna j-tyg är bra för detta, men du bör inte använda det håriga materialet, eftersom det kan strypa och kväva små djur.

Halm och hö får inte användas eftersom det kan irritera råttans bihålor och få råttans röda slem att rinna ut. (Ja, råttor har rött slem, så bli inte orolig om du ser något runt näsan eller ögonen, det är bara rött snot och betyder förmodligen att de är förkylda).

Sällskap och reproduktion

För att kunna ta hand om råttor som husdjur måste vi köpa andra råttor för att hålla varandra sällskap. I det vilda är råttor mycket sociala djur, och det skulle vara hemskt att beröva dem deras sociala samvaro.

Det bästa sättet att göra detta är att välja råttor av samma kön från samma kull. Om du däremot måste skaffa dem separat är det bäst att introducera dem medan de fortfarande är unga, eftersom slagsmål kan uppstå mellan vuxna djur. För de flesta husdjur är det hanen som är mest aggressiv, men i råttvärlden är det inte så.

I råttvärlden kan du ta en ung pojkråtta, introducera den till en vuxen råtta och de bör komma bra överens. Artens hanar är, precis som hos människor, i allmänhet lata och kommer bra överens med andra hanar. Det kan ibland förekomma en del slagsmål mellan hormonella hanar. Typiskt sett sover hanar mycket och är mer följsamma när de hålls.

Råtthonorna verkar ibland vara snabbare än sina hanar.

Om du presenterar två främmande honor för varandra kan de slåss och allvarligt skada, om inte döda varandra. Om du vill introducera två vuxna honor är det bäst att placera dem i burar bredvid varandra för att se hur de reagerar. Om de nosar på varandra genom trådnätet utan tecken på aggression bör det vara säkert.

Jag skulle inte rekommendera att hålla en pojke och en flicka tillsammans om du inte vill ha ett hus överfullt med råttor. Jag vet att det verkar vara en fin idé att dina husdjur ska bli föräldrar, men verkligheten är att folk hellre går till djuraffärer och professionella uppfödare för sina husdjur, så det kan bli svårt att placera avkomman i bra hem.

Kom ihåg att honorna kommer i brunst ungefär var 4/5 dag. Dräktigheten är cirka endast 22 dagar och varje kull består av cirka 10-12 ungar. De blir könsmogna vid 5 veckor, så de bör skiljas åt innan dess, eftersom råttor inte har någon aning om incest. Bröder, systrar, föräldrar… härligt, eller hur?

Näring för råttor som sällskapsdjur

Att ta hand om råttor för sällskapsdjur är inte alls svårt när det gäller näring. Råttor är allätare och överlever bra på råttpellets som du kan hitta i de flesta djuraffärer. Detta är bättre än produkter av müsli-typ, eftersom de inte behöver välja och vraka bland sina favoritföda, vilket innebär att de får allt det goda de behöver. Du kan dock också ge dina råttor godis.

I det vilda äter råttor allt från insekter till fågelungar, så en mjölmask (finns i de flesta exotiska djuraffärer) eller lite fettfri grillad kyckling skulle inte vara fel. Rött kött bör dock undvikas.

Råttor behöver konstant tillgång till rent och friskt vatten, så en gravitationsdriven kulspetsflaska är perfekt. Skålar skulle kunna användas, men de skulle förmodligen vältas omkull, bajsas i och bli ganska ohygieniska.

Daglig skötsel av råttor för sällskapsdjur

Råttor behöver hållas varje dag. Om du vill ta upp en råtta kan du ta upp den under magen eller ta tag i den precis under axlarna. Se till att råttan vet att du är där innan du plockar upp den, eftersom en överraskad råtta kan nafsa.

Om din råtta lider av sjukdomar som hosta eller väsande andning är det bästa du kan göra att byta ut allt strömedel. Om det fortsätter ska du boka en tid hos veterinären.

En annan vanlig åkomma är att luta huvudet. Detta innebär ett permanent snett huvud och innebär vanligtvis en infektion i innerörat. En antibiotikakur från veterinären bör hjälpa till.

En annan vanlig sjukdom är knölar. Råttor är benägna att få tumörer. Särskilt flickor. Ett bra skydd mot detta är att låta sterilisera de unga damerna. Dessa tumörer är antingen cancerartade eller godartade (ofarliga). En snabb tur till veterinären behövs för att ta reda på vad det är.

Men alla knölar är inte tumörer. Vissa är abscesser, ett infekterat skrap, och det tar inte lång tid för en veterinär att få bort pus och yuk ur, och några antibiotika kommer att rensa bort eventuell kvarvarande infektion.

Vad du kan förvänta dig av din husråtta

Råttor kan vara vänliga varelser som ganska snart kommer att älska att umgås med dig. Flickorna kommer att vilja klättra över dig, pojkarna vill bara slappna av och titta på tv. Om du behandlar dem rätt kommer de att behandla dig rätt. Jag sa ju att det skulle vara lätt att ta hand om sällskapsråttor.

Lycka till!

Lämna en kommentar