Skötsel av rödörad vattensköldpadda

Den rödörade vattensköldpaddan är den överlägset vanligaste vattensköldpaddan som hålls i fångenskap. Deras eleganta utseende i kombination med deras karakteristiska röda öron gör dem nästan oemotståndliga för reptilentusiaster.

Skötsel av sällskapssköldpaddor för den här arten, och de flesta av de olika sorterna av vattensköldpaddor, kan ibland vara tidskrävande. När det handlar om en vattentank kan du räkna med att investera ytterligare tid i att upprätthålla en hälsosam miljö för ditt husdjur.
Boende
Kraven på boende för rödörade vattensköldpaddor är mer komplicerade än man kan tro, men inte alls oöverskådliga. Unga rödörade vattensköldpaddor klarar sig bra i ett akvarium på 37 liter; personligen rekommenderar jag en tank på 74 liter som är idealisk. När sköldpaddan, eller sköldpaddorna om du bestämmer dig för att hålla fler än en, är fullvuxna kommer de troligen att kräva en så stor tank som 148 liter.

Som du kan föreställa dig kommer en sköldpadda som kan växa upp till 10 till 12 tum att behöva ganska mycket utrymme för att kunna röra sig. Inhägnaden bör innehålla ett område för att simma som är minst 15 cm djupt och ett torrt område där sköldpaddan kan sola sig eller gå runt. Små baby rödörade vattensköldpaddor skulle klara sig bra i grundare vatten så länge de har utrymme att vända sig om.

De flesta djuraffärer säljer en flytande sköldpaddsbrygga som uppfyller kravet på torrt landområde. Detta kommer att ge din sköldpadda en plats att vila och sola för att reglera kroppstemperaturen.

Det är viktigt att du har ett kraftfullt filtreringssystem. Sköldpaddor i allmänhet har en tendens att ställa till det och gör avföring ganska regelbundet. Du kan räkna med att byta vatten varje vecka, eller en procentandel av vattnet varje vecka beroende på vilken typ av filter du köper. Prata med din djuraffärsägare för att se vad som skulle fungera bäst för dig.

Uppvärmning/belysning

Sköldpaddor har inte förmågan att upprätthålla sin kroppstemperatur metaboliskt. Istället förlitar de sig på att miljön ger dem den värme de behöver för att överleva. Eftersom de flesta ägare av rödörade vattensköldpaddor håller sina sköldpaddor inomhus är det deras ansvar att tillhandahålla tillräcklig uppvärmning och belysning för att hålla sitt husdjur friskt.

Temperaturen kan hållas konstant genom att använda en nedsänkbar vattenvärmare. Om detta inte räcker för att hålla en omgivningstemperatur nära 70 F (21 grader celsius) plus eller minus 10 grader F, kan du överväga att köpa en basking light eller en keramisk värmare.

Den här arten behöver också någon källa till UV-ljus, eftersom det hjälper dem att metabolisera D-vitamin som hjälper dem att avvärja metaboliska bensjukdomar.

Utfodring


Dessa sköldpaddor klarar sig mycket bra på en varierad kost som består av ungefär 25 % kommersiell sköldpaddspellets, 25 % levande matfiskar och 50 % frukt och grönsaker.

Några av de frukter och grönsaker som sliders trivs med är:

  • Senap / maskrosgrönsaker
  • Gröna bönor
  • Äpplen
  • Meloner
  • Ätbara vattenväxter från djuraffärer
  • Deras mat bör också kompletteras en till två gånger i veckan med en lämplig multivitamin för reptiler. Det är en bra idé att mata din sköldpadda utanför dess hölje för att hålla skräpet borta från akvariet. Det innebär mindre arbete för dig i längden!

Slutsats


Den rödörade vattensköldpaddan kan trots sina nackdelar vara ett trevligt husdjur att hålla. Att ta hand om en sköldpadda som husdjur kan trötta ut barnen när de blir uttråkade av att städa akvariet vecka efter vecka. Det finns också en ökad risk att få salmonella när man kommer i kontakt med alla reptiler, men den verkar förstoras med närvaron av vatten.

Med rätt hygien och handtvätt bör salmonella inte ens vara ett problem.

Av dessa skäl tycker jag personligen inte att de är bra husdjur för barn. Nyheten med att äga och ta hand om en sköldpadda kommer snart att avta, och det slutar med att föräldern tar hand om den reptil som deras barn lovat att ta hand om.

Slider kan ha ökat underhåll och hälsorisker förknippade med det, men rätt skötsel av husdjurssköldpaddor kan göra det mycket givande att äga en vattensköldpadda. Låt inte dessa egenheter kasta avskräcka dig från att hålla dessa roliga och intresserade reptiler!

Lämna en kommentar