Skäggagam – relativt enkelt att ta hand

Det är relativt enkelt att ta hand om skäggagamen eftersom de har få behov i fångenskap. Dessa avslappnade och fogliga ödlor är ett fantastiskt tillägg till alla reptilsamlingar, oavsett om du är en erfaren skötare eller bara en nybörjare.

Man kan nog säga att deras livsstil är lite mer glamorös än de flesta reptiler. Skämt åsido, deras diet kan ibland vara lite dyr att upprätthålla.

Skäggagamen, även känd som Pogona vitticeps, kan hittas i olika regioner i Australien i det vilda, och har blivit mycket populär inom sällskapsdjurshandeln. Du kan förvänta dig att denna inte så lilla, men ändå inte så stora ödla blir någonstans mellan 17 och 25 tum lång och lever mellan 5-10 år.


Skäggagam – Boende

Kraven på boende skiljer sig något åt beroende på om du har unga eller vuxna skäggagamer. Se till att bara ha en hane per hölje, annars kommer de att slåss och eventuellt döda varandra. Jag skulle rekommendera att inte ha mer än tre vuxna per akvarium.
Juvenila drakar kan hållas i ett vivarium på 20 gallon, och det borde räcka ganska länge tills de är subvuxna.

De bör ha ett substrat av tidningspapper så att de inte råkar få i sig något och dör av impaktion för att deras inre är igensatt!

Vuxna djur kan hållas i ett hölje på över 189 liter. En del tycker att en specialanpassad skjutbar glasbur är den lämpligaste och bekvämaste lösningen.

Du kan hålla vuxna individer på ett substrat av leksand utan några större konsekvenser. Jag skulle rekommendera att man bakar sanden under en längre tid för att döda eventuella bakterier och parasiter som kan finnas.

För en korrekt skäggagammanvård krävs följande saker:

  • Ett substrat (tidningar rekommenderas)
  • Ett grunt vattenfat (de dricker då och då).
  • Säkrade stenar eller drivved (underlättar avgång och är dekorativt).
  • En sten för att bada.
  • Fullspektrum UVA/UVB-ljus
  • Basking Light
  • Uppvärmningsmatta under tanken (valfritt)
  • Digital termometer
  • Vitaminpulver

Räkna med att du måste rengöra bajs dagligen, byta sand helt och hållet och rengöra höljet varje månad. Leksand hjälper verkligen till att minska lukten. En starkt utspädd lösning med 1 del blekmedel och 25 delar vatten fungerar utmärkt.

Skäggagam: Uppvärmning, belysning och luftfuktighet

Ett idealiskt temperaturintervall som ska upprätthållas under dagen med ett solariumljus är runt de låga till mellersta 90 graderna Fahrenheit.
Den sida som är motsatt värmeljuset och som kallas den ”svala” sidan bör ligga mellan 70 och 80 grader Fahrenheit.

Temperaturen på en basking rock bör ligga runt 37-34 grader celsius

Vissa väljer att använda en värmekudde under akvariet som täcker en tredjedel av golvytan för att se till att temperaturen på natten inte blir för låg när ljuset är släckt. Personligen tycker jag att det är en bra idé, men många har klarat sig bra utan.

Tillsammans med baskingljuset kommer en fullspektrumslösning för belysning att behövas. Korrekt skäggagamajvård är att förebygga sjukdomar innan de inträffar, och att ha ett UVA/UVB-ljus minskar avsevärt risken för metabolisk bensjukdom.

Metabolisk bensjukdom gör reptilens ben spröda. Det är verkligen en hemsk, hemsk sjukdom. D3-vitaminet som syntetiseras från UVB-ljuset hjälper till att dämpa och ibland till och med vända effekterna av metabolisk bensjukdom.

Håll också glödlamporna utom räckhåll för dina björnar! Vi vill inte att de ska drabbas av några brännskador. På tal om brännskador, undvik till varje pris värmesten, även känd som heta stenar. De har ett dåligt rykte för att bränna reptiler levande när de fungerar dåligt.

Denna ökenart kräver bara att du dimmar inhägnaden med vatten två gånger i veckan för att underlätta en sund avkastning.

Skäggagam – skötsel : Mat! Gott!


Skäggagamer tycker om en mängd olika födoämnen, där unga drakar föredrar levande byten framför grönsaker. Denna trend kommer att vända senare i livet.
Alla levande födoämnen bör dammas lätt med ett lämpligt reptilspecifikt vitaminpulver. De flesta kastar bara lite pulver i en plastpåse och skakar den med insekterna i den.

Alla seriösa djuraffärer har detta pulver till salu.

Acceptabla levande bytesdjur

  • Mjölmaskar
  • Syrsor
  • Vaxmaskar
  • Pinky Mice (enstaka godis, högst en gång i månaden).
  • Foderföremålen bör vara större än reptilens huvudbredd. Vi vill mata dem, inte kväva dem till döds. Att hålla dem vid liv är regel nummer 1 i skäggagamensvården!

Godtagbara grönsaker

  • Maskrosor
  • Grönkål
  • Senapsgrönsaker
  • Grönkål
  • Oacceptabla grönsaker

Isbergssallat (har inget näringsvärde… det är i princip bara grönt vatten)

Unga skäggagamer bör erbjudas insekter med vitaminer två gånger dagligen. Det rekommenderas att färska grönsaker alltid är tillgängliga så att de inte blir uttorkade och kan njuta av en balanserad kost.
Vuxna bör erbjudas insekter med vitaminpulver varannan dag. Grönsaker bör vara lätt tillgängliga. De tenderar att äta mycket grönsaker när de blir äldre, så se till att ditt kylskåp är fyllt!

Skäggagamasken – Könstillhörighet!

Det är inte alltför svårt att avgöra vilka hanarna är när de väl är vuxna, men det är extra knepigt för unga individer.
Vuxna hanar kommer att ha en mycket framträdande rad av V-formade pre-analporer som är synliga precis ovanför kloaken. Kloaken är i huvudsak den plats där de bajsar och parar sig. Det är det enda hålet i den änden av ödlan så det borde inte vara alltför svårt att hitta… Du kanske också märker en liten utbuktning vid svansens bas där hemipenis ligger.

Vuxna honor har vanligtvis en mycket mindre definierad rad av V-formade porer före analen och ingen utbuktning vid svansens bas. Jag vet att detta kan verka lite vagt och förvirrande, men när du väl har identifierat en en hane och en hona med säkerhet är det verkligen en barnlek.

Jag hoppas att den här guiden har varit till hjälp. Du är nu redo att ta med dig ett tillskott till familjens hem!

Lämna en kommentar