Allmän skötsel av mus – Så får du musen att må bra!

Det är enkelt att sköta musen på rätt sätt, och det kan vara lika givande att sköta musen som att äga andra djur. Möss är glada, lekfulla och aktiva små varelser som är mycket roliga att titta på.

Att ha en mus som husdjur

Vissa möss kan vara mycket vackra och de finns i många olika pälsmönster och färger. Vissa möss är så väl socialiserade att de villigt följer med dig när du tittar på tv och tar emot godis direkt från din hand.


Hur gamla bör möss vara när jag skaffar dem?


Babymöss är helt avvanda när de är omkring fyra veckor gamla, men de har stor nytta av att stanna med sina kullkompisar i ytterligare en vecka. stressen av att lämna sin mamma, sina syskon och sitt hem på en och samma dag kan vara mycket för en liten mus att klara av!

Helst bör de inte lämna kullen före fem veckors ålder. Om du får dem när de är för unga kommer de att vara nervösa och svåra att socialisera.

Vad du ska hålla utkik efter


Den mest grundläggande aspekten av husmusvård är att välja en frisk individ i första hand. Du bör kontrollera några saker när du köper en mus.

Tecken på en frisk mus:

Musen är aktiv
Den har en slät och ren päls
Öronen och svansen är rosa
Ögonen är ljusa.
Ögonen och näsan ska vara fria från flytningar och munnen och analområdena ska vara rena och torra. Deras andning kommer att vara relativt snabb, men bör inte vara ansträngd eller högljudd. Kontrollera också buren – den ska vara ren (vilket visar att mössen har blivit väl omhändertagna) och avföringen ska vara fast, inte rinnande.

Könstillhörighet


Kontrollera noga att du får möss av samma kön om du inte tänker avla. Möss kan producera en stor kull på bara tre veckor, så var försiktig om du inte planerar att bli översvämmad av bebisar! Husdjursmushållning kan gå från lätt till svårt på ett ögonblick när exponentiell tillväxt är en faktor!

Hantering av möss

Plocka alltid upp en mus vid svansbasen. Musens instinkt är att försöka fly om något sluter sig runt den, och om du tar tag i den för att hindra den från att fly kan du råka krossa den lilla killen. En rädd mus kan använda sina tänder i självförsvar.

Boende

Den mest tillfredsställande lådan för en mus är en trälåda. En trådbur som djuraffärer tillhandahåller är inte lämplig, eftersom den ger ett svagt skydd om en katt bestämmer sig för att komma in i rummet för att leka.

Vissa förespråkar diskbås av plast med ett lock av ståltrådsnät, även om det finns en tendens till kondensbildning vid kallt väder. Möss tål kyla mycket bra om de har tillräckligt med strö, men de trivs inte i dragiga eller fuktiga förhållanden.

Helst bör spån av asp täcka lådans botten, och ströet (boendematerialet) kan vara mjuka pappershanddukar.

Använd ALDRIG syntetiska fibrer som strömedel. Möss kan äta det eller trassla in sig i det och dö. Någon form av skiljevägg eller avtagbar bohage är en bra idé, och det hjälper till att hålla mössen i form när de klättrar över den.

Utfodring

Möss äter nästan vad som helst, men deras huvudföda är havre. De flesta uppfödare/uppfödare använder havre som huvuddelen av sin blandning med olika andra frön i mindre mängder, t.ex. vete, majs, solrosfrön, hampa osv.

Varje livsmedel har olika näringsmässiga egenskaper. Vissa frön är gödande, vissa ger glans åt pälsen, vissa främjar fruktsamheten och så vidare. Bröd som blötläggs i mjölk eller blötläggs i vatten och sedan blandas med mjölkpulver är ett annat värdefullt foderalternativ.

Kött, fisk, hundkex, ben, nötter, torrskägg, gräddkakor, rotfrukter och frukostflingor accepteras alla som godis.

Grönfoder tenderar att orsaka rinnande avföring om det inte används mycket sparsamt, men om du har hö som strömedel kommer mössen att äta mycket av det, och många svär på det för att konditionera sina bestånd.

Det är viktigt för att ta hand om husdjursmöss att du tillhandahåller färskt, rent vatten i en lämplig behållare.

Lämna en kommentar