Terrarium vs. Vivarium (plus andra ”Ariums”) – Skillnader & fakta

Hej och välkommen till den oinspirerande världen att namnge många tillväxtbehållare med frustrerande identiska namn.

Dagens ämne är terrarier och vivarium (plus paludarium, akvarier och mer).
De är alla mycket lika i namn och natur, så du skulle bli förlåten om du blandar ihop begreppen med varandra. I verkligheten händer det hela tiden.

Dessa namnkonventioner är avsedda att göra det uppenbart vad som händer inuti dem.
Frågan är att raderna har blivit lite dimmiga.

”Vem bryr sig om jag kallar det ett terrarium eller ett vivarium?” du kanske tror.

De är fundamentalt olika i många avseenden, och du bör läsa vidare för att ta reda på varför.

Terrarium vs. Vivarium (plus andra ”Ariums”) – Begreppen Förklarade

Ariums: Liknande namn, olika funktioner

Terrarier och vivarium kräver ofta olika behållare, material, växter och vårdmetoder.
Att följa en inköpslista eller guide för fel kan leda till misslyckande.

Både terrarium och vivarium använder det latinska suffixet arium, vilket betyder ”behållare”, men de olika prefixen berättar vad de är tänkta att innehålla: terra betyder ”jord” medan vivere betyder ”att leva.”

Så, vad exakt är skillnaden mellan ett terrarium och ett vivarium?

Trots det faktum att både inställningar och kan verka mycket lika när det gäller växter och smuts, är terrarier utformade för att höja växter, och vivarium skapas främst för att vara ett livsmiljö för ett djur.

Låt oss gå lite djupare.

5 Betydande skillnader mellan terrarier och Vivariums

1: Terrarier härmar naturliga miljöprocesser, men vivarium använder konstgjorda element.

Terrarier är främst växtmiljöer förseglade i en glasbehållare för att ta hand om sig själva, medan vivarium ofta använder pumpar, filter och externa ljuskällor för att skapa korrekta förhållanden för djur.

2: De är byggda annorlunda.

Alla de extra konstgjorda komponenterna i ett vivarium behöver en distinkt konstruktion (försök att montera en ventilationsfläkt i en flaska), så om du följer fel råd om en byggnad kommer du att sluta med ett märkligt konstruerat terrarium för dina växter.

3: Olika förhållanden krävs för att dess folk ska överleva.

Luftfuktighet, vattningsfrekvens och ljusnivåer skiljer sig åt mellan en behållareödel terrarium och en tropisk växt eller mosseterrarium.

4: Vivarium-växter är inte alltid lämpliga för terrarier.

Förmodligen det vanligaste misstaget en terrariumbyggare kan göra, och det är inte vårt fel om de är felaktigt märkta som ”terrariumväxter.”

Till exempel, eftersom vivarium ofta är större än genomsnittliga terrarier, kan större växter som filodendron rekommenderas, även om de sannolikt skulle växa ur ett medelstort terrarium.

5: Vivariums planteras på olika sätt.

Vanligtvis ser du vivariumplanter som klassificeras som ”förgrundsväxter”, ”matta växter” och så vidare.
I teorin kan du tillämpa denna metod på ett större terrarium, även om proceduren inte alltid är densamma.

Frågan med termen ”Vivarium”. Termen vivarium är en outlier i detta sammanhang.

Som du kommer att se senare i artikeln finns det många ”arium”, som alla beskriver ett distinkt ekosystem. Till exempel betyder terrarium mark och akvarium betyder vatten.

Sedan finns det vivarium, som i grunden översätts till ”levande rum”. Men livet är inte en miljö; det är en funktion – om än en osäker. När allt kommer omkring, växter lever, så är ett terrarium en form av vivarium? Men ett normalt vivarium har jordkomponenter och kan teoretiskt sett vara ett terrarium med djur …

Är ett vivarium en typ av terrarium, eller tvärtom?

Med den här logiken kan du fortsätta runt i cirklar på obestämd tid.
För mig handlar namnet om användbarhet snarare än pedantisk klassificering.

Det är systemets prioritering som är viktig.

Målet med ett terrarium är att ge en miljö där dina växter kan trivas. Däremot är husdjuren i ett vivarium tyngdpunkten och växterna spelar en sekundär funktion för att hålla djuren bekväma och glada.

Det här är inte en hård och snabb regel, och jag tänker inte gå efter alla som har en obehörig trälus i sitt terrarium. Det är dock viktigt att du optimerar ditt system för det du vill växa.

Förstå dina ”Ariums”

Benämningsfrenesi slutar inte med terrarier och vivarier. En mängd andra behållare/miljöer följer samma paradigm.

Mossarium – Ett mossarium är en behållare som endast är avsedd för tillväxt av mossa. Det kan låta tråkigt, men du skulle bli chockad över hur vackra dessa kan vara. Jag tycker dock om lite mossa.
Akvarier – Kom igen, vi har alla hört talas om ett akvarium. Dessa miljöer, som härstammar från det latinska ordet ”aqua”, som betyder ”vatten”, är helt och hållet akvatiska och kan användas med antingen saltvatten eller sötvatten för att producera en mängd olika fiskar och kräftdjur.

Oceanarium – Du kanske inte har hört talas om det här. Det är i huvudsak ett enormt akvarium. Överraskande nog får jag majoriteten av mina idéer för terrariumdesign från aquascaping-communityt.

Paludarium – Ett paludarium är en växt som innehåller både terrestriska och akvatiska egenskaper. Det är passande för ett ord som härstammar från det latinska ordet ”palus”, som betyder ”träsk”. De är dock aldrig riktiga kärr. En jämnare uppdelning mellan ett akvarium och ett vivarium, som föredras för odling av halvvattenlevande varelser som ödlor och grodor. Som ett resultat av detta har de ofta solkanter, ett vattenfall och lövverk för amfibier att gömma sig i.

Riparier liknar paludarier i det avseendet att de innehåller både jord- och vattenelement. I stället för en rättvis uppdelning spelar marken i ett riparium en kompletterande roll för att skapa en strandlinje. Syftet med ett riparium är att simulera en miljö vid en flod. Namnet kommer trots allt från det latinska ordet ”riparius”, som betyder ”strand”.
Sedan finns det ariarium som följer ett djurmönster.

Insektarium – En livsmiljö som är utformad för att föda upp en mängd olika insekter, från skalbaggar till maskar (även om det finns vissa terrariuminsekter som vi rekommenderar alla att lägga till).
En myrfarm är ett annat namn för ett formicarium.

Pingvinarium – De steniga miljöer som man ser i djurparker, vanligtvis med en stor bassäng i mitten.
Delfinarium – Du har säkert förstått tanken.

Spelar det egentligen någon roll i slutändan? Nej, så länge du förstår skillnaderna.

Du kan kalla din mosssamling för ett pingvinarium om du vill, men jag skulle inte rekommendera att du följer skötselanvisningarna för en sådan. ”Mata två fiskar två gånger om dagen, varje dag.” Det stör mig inte att terminologin används felaktigt, men jag ogillar att se människor slösa tid och pengar på saker som inte är viktiga.

Förhoppningsvis har den här uppsatsen hjälpt till att på något sätt peka folk i rätt riktning. Är det bara jag, eller är jag den enda som observerar detta?

Personligen har jag stött på en hel del desinformation på Internet. Men det är möjligt att jag är den enda som bryr sig haha. Om du vill göra ett vivarium är jag rädd att jag inte kommer att vara till någon större hjälp, men om du vill göra terrarier kan du kolla in Essential Guide to Tropical Terrariums.

Lämna en kommentar