Skötsel av en Tokay gecko ödla

Att ta hand om en Tokay Gecko kan bli ganska intressant. Detta beror till stor del på att de är relativt lätta att ta hand om, men är absoluta skräckslagna när de hanteras. De kommer rutinmässigt att bita i allt som befinner sig i närheten. Jag måste säga att detta är en av de ödlor som folk håller bara för att de är snygga att observera. Det går att hantera dem, men jag rekommenderar det inte!

Precis som de flesta husdjur är dessa ödlor, som härstammar från skogsområdena i Sydostasien, ett verkligt ansvar. De kan bli uppemot 12 tum långa och lever i genomsnitt 10 år om de tas om hand på rätt sätt.

Det rekommenderas att du hittar en lokal uppfödare, eller att du frågar din djuraffär om var och hur de har skaffat sina Tokaygeckos. Många av dem är vildfångade och har potential att vara laddade med parasiter. På det hela taget klarar sig denna reptilart ganska bra i fångenskap.

Ideal miljö & tillvaro för tokaygeckos

Den här arten behöver inte inhysas individuellt, men man bör vara särskilt försiktig så att hanar inte hålls i samma hölje. De kommer med stor sannolikhet att slåss och skada varandra. En gecko kan bekvämt hållas i ett 40 stort terrarium, men jag rekommenderar ett 80 liter stort terrarium om du vill hålla två tillsammans. Du kommer att behöva några andra saker utöver terrariet

 • Ett lämpligt substrat (tidningspapper är bra!).
 • En vattenskål med ett grunt djup.
 • En värmekudde (för att lägga under tanken).
 • Minst ett, om inte två gömställen.
 • Klättrande grenar (trädlevande arter gillar att klättra).
 • Termometer och fuktmätare
 • Det är klokt att placera ett gömställe på båda sidor av höljet. Detta för att minska stressen och se till att din gecko känner sig bekväm med att röra sig runt i sitt nya hem och inte känner sig sårbar och utsatt.

Värmekudden under tanken bör placeras under ena änden av höljet. Se till att den täcker ungefär 1/3 av terrariets totala yta. Denna sida av terrariet kommer att kallas den ”varma” sidan. Du kommer att vilja placera vattenskålen på den kalla sidan.

Jag rekommenderar tidningspapper eftersom jag är lat och det är väldigt billigt. Du kommer inte bara att spara pengar på det här sättet, utan det är också säkrare, särskilt om du matar din tokaygecko inne i hägnet. Andra substrat (särskilt sand bland annat) kan råka svälja dem av misstag. Detta blockerar matsmältningskanalen och orsakar det som kallas impaktion. Många reptilägare förlorar tragiskt nog sina husdjur på detta sätt varje år. Tidningen bör bytas ut minst en gång i veckan.

Du kan välja att använda aspspån, kokosfiber eller någon annan typ av mossa som finns i djuraffären. Dessa är alla acceptabla substrat eftersom de inte är dammiga, lätt sväljs vid en olycka, och behåller fuktigheten bra och luktar inte starkt.

Här är några egenskaper hos substrat som du bör undvika

 • Dammigt
 • För fin eller liten kornstorlek (sand).
 • Stark lukt (kan orsaka andningssvårigheter).
 • Skarpa kanter (detta verkar uppenbart, men inga steniga substrat).
 • Slutligen måste du rengöra hela hägnet helt och hållet med några månaders mellanrum. En lösning med 25+ delar vatten och blekmedel verkar räcka. Se bara till att skölja ordentligt med vatten efteråt!

Uppvärmning, belysning och fuktighet

Tokaygeckos är främst nattaktiva, vilket innebär att de är mest aktiva på natten. De kommer inte att behöva någon speciell belysning av något slag, till exempel fullspektrum UVA/UVB-lampor. Det skulle förmodligen inte skada att ha det under dagtid, men det finns få bevis för att det skulle hjälpa. För våra syften räcker det gott och väl med en värmekudde under terrariet som täcker 1/3 av den totala golvytan.

Håll dig borta från värmestenar eftersom de har ett fruktansvärt rykte om att koncentrera värme när de fungerar dåligt. Jag har personligen haft en ödla som skadats allvarligt på grund av detta.
Helst bör temperaturen ligga mellan 75-87 grader Fahrenheit under dagen och sjunka till cirka 70-75 grader Fahrenheit på natten. Dessa temperaturer bör lätt kunna uppnås med hjälp av endast en värmare under tanken. Om du har problem med att hålla en tillräckligt hög temperatur kan en keramisk värmare hjälpa dig.

Du bör försöka hålla luftfuktigheten ganska hög. Det rekommenderas att du ger höljet en ordentlig dimma på morgonen och kvällen. Detta räcker vanligtvis för att få jobbet gjort, men om din gecko upplever dåliga skuggor kanske du vill skapa ett fuktskjul.

En fuktgömma är helt enkelt ett gömställe med en bädd av vermiculit eller annan köpt mossa. Om du dagligen fuktar fuktgömman bör den ge tillräckligt med fukt för att underlätta en hälsosam avkastning för tokaygeckon.

Utfodring av tokaygeckos


Dina tokaygeckos bör trivas med en kost av vaxmaskar, mjölmaskar och syrsor. Vaxmaskar tenderar att vara lite för feta, så använd dem sparsamt som godis. Du kommer att vilja dutta födoämnena med ett multivitaminpulver för reptiler. Vitaminerna kommer att minska risken för metabolisk bensjukdom, som är ganska vanlig. Varje respektabel djuraffär har multivitaminer så det borde vara en lätt tillgänglig vara.

För att se till att all mat går in och ut utan någon typ av tarmblockering är det en bra idé att endast erbjuda mat som inte är större än bredden på din geckos huvud. Se också till att du matar syrsorna med ett näringsrikt syrsofoder 24 timmar eller så innan du erbjuder dem till din gecko. Jag vet att det är en klyscha, men du är vad du äter! Ödlor är inget undantag. 🙂

Ödleungar kommer att behöva matas 1-2 gånger dagligen, och ungdjur bör erbjudas mat en gång om dagen. Du kommer endast att behöva mata vuxna ungefär 5 gånger i veckan. Vissa människor gillar att erbjuda sina vuxna en rosa mus varje månad som en särskild behandling, men personligen gör jag inte det. Det stör mig inte att mata möss. Jag kan bara inte se hur det skulle kunna gynna deras hälsa.

Korrekt tokaygecko-vård kräver att du tar bort alla syrsor som inte har ätits upp efter 10 minuter eller så. De kan stressa din ödla om den inte är hungrig genom att krypa över hela den. Många människor vet inte att syrsor biter. De kommer att försöka gnaga små bitar ur dina reptiler!

Könsbestämma en tokaygecko


Vuxna tokaygeckos är ganska lätta att könsbestämma. Du bör se en framträdande V-formad rad av pre-analporer precis ovanför kloaken (du vet, där bajset kommer ut). Du kommer också att se vad som kallas en hemipenal buldge. Det är precis som det låter. Det kommer att finnas en utbuktning precis ovanför kloaken också. Du kanske märker att honorna också har V-formade porer före analen, men de är mycket mindre definierade. Jag antar att jag borde ha sagt att det är lätt att könsbestämma när du väl har identifierat både en hane och en hona positivt för första gången. Efter det är det verkligen enkelt.

Tack för att du läste min artikel om skötsel av tokaygecko! Lycka till! 🙂

Lämna en kommentar